Trends in Tuinen 2017

Trends in Tuinen 2017

In deze voorbeeldtuinen zijn de tijdgeest en trends van 2017 vertaald naar de tuin. De maatschappij verandert in rap tempo. Technische ontwikkelingen snellen voort, het politieke toneel verandert en klimaatverandering vraagt onze aandacht en actie. Wat betekenen deze ontwikkelingen voor de trends in tuinen en tuininrichting? Wij spotten 3 trends voor je!

Nieuw evenwicht

In deze tuin draait alles om gelijke verhoudingen: tussen man en vrouw, binnen en buiten, levende en dode materialen, techniek en natuur. Dit is een tuin voor mensen die hun tuin graag gezellig aankleden om er te eten met familie en vrienden, voor wie binnen en buiten een even grote rol spelen. Niet alleen in huis, ook in de tuin is ruimte voor techniek: de planten krijgen automatisch water en voeding.


 


Wifi zorgt ervoor dat je ook in de tuin in contact staat met de buitenwereld. Het luifeltje boven het bankje kun je dichtmaken om je tablet of iPhone te lezen. Planten en harde materialen zijn in deze tuin even belangrijk: een verhard pad wordt gecombineerd met mos of gras, een semitransparant gordijn van groen afgewisseld door een muur. Planten zijn geïntegreerd in een architectonische vormgeving, bijvoorbeeld in grappig vormgegeven kastjes.

Romantisch roze en zakelijk blauw voeren de boventoon, zowel in strakke als ronde vormen. Het roze komt echter terug in de strakke vormen, terwijl de elegante vormen juist blauw zijn. Dessins zijn vrouwelijk decoratief, maar ook mannelijk minimalistisch met kleine ruitjes en streepjes. De vormen en bloemen van de  planten zijn zowel stoer (gladiool en dahlia) als fijn en teer (zeeuws knoopje en clematis).

 

Actief bewegen

De tuin als plek om te ontspannen, maar ook om actief in bezig te zijn. Met tuinieren? Nee, met sporten! Planten worden gezien als luchtzuiveraars. Deze tuin straalt vitaliteit en energie uit. Planten met uitgesproken bloemvormen in felle kleuren (vuurpijl en ijzerhard) en strakke en krachtige bladvormen (laurier) dragen daar hun steentje aan bij. Bewegen en sporten horen bij de levensstijl van de bezitter van deze tuin, maar er is ook ruimte voor ontspanning en wellness.

De gebruikte vormen zijn dynamisch en verwijzen naar sportattributen of bevatten spelelementen: een hardloopbaan, een basketbalnet, badminton. En dat gecombineerd met een plek om te douchen of je onder te dompelen in water. Gebruikte dessins zitten vol sportverwijzingen, zoals strepen, stippen en perforaties. De materialen, waaronder gelakt metaal, hebben een energieke uitstraling, die wordt versterkt door de felle kleuren. Om het niet té bont te maken, zijn de kleuren gecombineerd met een lichtere of vergrijsde tint: lila bij paars, oranje bij rood.

 

 

 

 

Contact met groen

Een tuin waar rust van uitgaat en die ook je zintuigen prikkelt. Hier kun je heerlijk tuinieren, maar er is ook ruimte voor rust en persoonlijke rituelen. Er zijn plekken gecreëerd waar je je kunt terugtrekken en de natuur sterk om je heen voelt. Je zit hier letterlijk tussen het groen. De eigenaar van deze tuin vindt de natuur heel belangrijk, hij laaft zich eraan.

Planten met een uitgesproken geur, kleur en textuur versterken de sfeer. Grote plantvakken in één kleur (blauw) doen het goed; ze zijn gevuld met onder meer blauweregen, monnikskap en salvia’s. Ook de toegepaste materialen zijn natuurlijk, zoals hout, riet en natuursteen. De vormen zijn organisch, willekeurig; als het maar rust uitstraalt. In deze eigen wereld zijn ’podia’ gemaakt, waar spulletjes die verbonden zijn aan belangrijke herinneringen of andere kostbaarheden een plaats krijgen.

Ook in de natuur zie je steeds vaker van dit soort ’altaartjes’: boomstammen waarop steentjes, blaadjes en takjes worden gegroepeerd. Alles wat zintuigprikkelend is, scoort goed. Ogen, oren en neus komen niets tekort.

Beeld Maayke de Ridder
De Tuintrends worden jaarlijks gepresenteerd door Tuinbranche Nederland
De tuinen zijn te zien bij tuincentrum Huiting, Vianen

Meer in deze categorie

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK