10 favoriete helleborussen

10 favoriete helleborussen

Liefhebbers van Helleborus komen in februari van heinde en verre naar helleborusdagen van plantencentrum Het Wilgenbroek in Oostkamp nabij de Vlaamse stad Brugge. De kwekerij maakt jaarlijks zo’n 3.000 doelgerichte kruisingen om nieuwe soorten voort te brengen. En daar zitten hele bijzondere tussen. Kweker Thierry van Paemel deelt zijn favoriete helleborussen met ons en geeft tips om ze goed te verzorgen.

Bloei in februari

Het is een waterkoud februari, de winterzon hangt laag aan de horizon. Maar in de kas van tuincentrum Het Wilgenbroek blaakt het van de bloei. Dubbelbloemig, enkelbloemig, wit, roze, bordeaux, lindegroen, abrikoos, zachtgeel, zelfs zwart, tweekleurig geschakeerd of gespikkeld. Het is de fabuleuze collectie helleborussen van Thierry van Paemel. 

Helleborus is een plant met een lage voetafdruk

Op een kassencomplex in de buurt staat sinds dertien jaar zijn helleboruskwekerij en -groothandel. Daar wordt de veredeling gedaan. “Dat doen we op basis van botanische soorten, die in het wild groeien, het ouderwetse nieskruid. De meeste daarvan vind je in de Balkan, aan bosranden in bergstreken, waar planten driekwart van de winter onder de sneeuw bedolven liggen. Er groeien ook wilde soorten in België, Italië, Spanje, Polen en Amerika. Die botanische helleborussen hebben verschillende specifieke eigenschappen, zoals een geurende bloem, die we proberen te behouden.”
Het Wilgenbroek werkt aan soortechte lijnen. Daartoe produceert de kwekerij jaarlijks 800.000 jonge plantjes uit zaad, die wereldwijd verkocht worden. Dat gebeurt in een onverwarmde kas. “Wij hebben juist de kou nodig. De helleborus is een plant met een lage voetafdruk.”

Uit: Groei & Bloei jan/feb 2024
Tekst Katja Staring, beeld Het Wilgenbroek

Zelf kijken?
Plantencentrum Het Wilgenbroek, Wilgenbroekstraat 60, Oostkamp België, hetwilgenbroek.be

Tips van Thierry voor gezonde Helleborus

  1. De ideale tuingrond voor Helleborus is goed waterdoorlatend, de plant houdt niet van natte voeten.
  2. Liefst geef je de plant driemaal per jaar (februari/maart, mei/juni en oktober/november) een meststof voor kalk minnende planten, zoals buxusmeststof. In de winterperiode mag er ook pure magnesium of zierwierkalk gestrooid worden rondom de planten.
  3. In de winter mogen ze in de volle zon staan, maar zorg dat ze in de zomer enigszins beschaduwd worden.
  4. Als je het blad vreemd ziet verkleuren, is dat te verhelpen met een ouderwets zachte-zeepsopje.
  5. De plant kan zich spontaan uitzaaien na veel hommelbezoek. Zet de zaailingen verder van de moederplant, anders verzwak je die. De zaailingen kunnen een andere bloemkleur krijgen door kruisbestuiving.
  6. Vooral van de Helleborus orientalis-hybriden kun je het beste het blad afknippen wanneer de bloemknoppen 15 centimeter boven de grond steken. Houd dus zo lang mogelijk het blad aan de plant. Knip lelijk blad altijd af. Samen met de bloemen zal er nieuw blad verschijnen.
  7. De meeste helleborussen bloeien van februari tot begin april.
  8. Verder is het goed te weten dat ook de uitgebloeide bloemen sierwaarde hebben.


De favoriete helleborussen

Meeste soorten bloeien van februari tot begin april tenzij anders aangegeven.

10 favoriete helleborussen

1. Helleborus orientalis 'Magic Double Picotee’

Deze selectie van Helleborus orientalis heeft mooie roze tot witte bloemen die mooi geaderd zijn met rozerode lijnen. Vooral in de winterperiode is deze kleurrijke Helleborus een lichtpunt in de tuin.

10 favoriete helleborussen

2. Helleborus orientalis 'Magic Black’

Bijzondere zwarte bloemen. In de winter vallen ze extra op als je ze combineert met andere winterbloeiers, zoals sneeuwklokjes, Eranthis en Cyclamen coum. 
 

10 favoriete helleborussen

3. Helleborus 'Diana'

Kruising van twee botanische soorten namelijk Helleborus niger x Helleborus abchasicus. Bijzondere plant met zeer lange bloei van prachtige roze bloemen, van november tot begin maart. 

10 favoriete helleborussen

4. Helleborus x ericsmithii 'Candy Love'

Kruising tussen Helleborus niger en Helleborus x sternii. Eén van de sterkste selecties als tuin- en terrasplant. Opvallend donkergroen geaderd blad. De witte bloemen die verschijnen in januari en bloeien tot eind maart allengs verkleurend naar purperrood, wat mooi combineert met de steeds nieuwe witte bloemen.
 

10 favoriete helleborussen

5. Helleborus argutifolius

Vroeger ook Helleborus corsicus. Botanische soort afkomstig van Corsica. Wordt soms tot wel 80 centimeter hoog. Frisgroene, diep ingesneden bladeren die zeer sterk zijn, groene trosvormige bloemen die geliefd zijn bij bijen.

10 favoriete helleborussen

6. Helleborus x nigercors 'Snow Love'

Kruising tussen Helleborus niger en Helleborus argutifolius (corsicus). Wordt door tuinarchitecten gebruikt als bodembedekker: drie planten vullen gemakkelijk een vierkante meter. Met frisgroen blad en in januari de eerste witte bloemen, die verkleuren naar groen. Bloeit tot eind maart. 
 

10 favoriete helleborussen

7. Helleborus VIV 'Valeria'

Kruising tussen Helleborus niger en Helleborus x sternii ‘Tom’. Uitzonderlijk lange, rijke bloeiperiode (oktober t/m maart) met in het begin groene bloemen die naarmate het kouder wordt wit kleuren.

10 favoriete helleborussen

8. Helleborus VIV 'Scarletta'

Nieuwe generatie Helleborus, die zich kenmerkt door een uitzonderlijke bloei: grote rode bloemen op zeer sterke stelen, waardoor de bloemen als snijbloem kunnen worden gebruikt.

10 favoriete helleborussen

9. Helleborus foetidus 'Fragrant'

Helleborus foetidus heeft frisgroen, gevederd, diep ingesneden blad. Wordt vrij hoog (60 cm) en heeft klokvormige groene bloemen die geuren. In de donkere winterperiode is deze groenblijvende plant een aangename verschijning.

10 favoriete helleborussen

10. Helleborus VIV 'Bianca'

Ook behorend tot de nieuwe generatie. Sterke selectie met grote witte bloemen. Ook geschikt als snijbloem.

Meer in deze categorie