Nieuw: Gardenista!

Nieuw: Gardenista!

Van 15 t/m 19 mei 2019 vindt op het landgoed van Kasteel Ophemert de eerste editie plaats van Gardenista. Vijf dagen Chelsea Flower Show, maar dan op z’n Nederlands. Qua sfeer een mix van Heel Holland Bakt en Oerolfestival. Projectmanager Frits Hoogers vertelt wat hij voor ogen heeft.

Wil je het hele interview met Frits Hoogers lezen, download het dan hieronder.

Kijk voor meer informatie op www.gardenista.nl

Van 15 tot en met 19 mei 2019 zal de eerste editie van Gardenista plaatsvinden. Een vijfdaags groenfestival met minimaal honderdzeventig deelnemers, dat qua vorm en inhoud anders moet worden dan alle tuinevenementen die Nederland nu kent. Verbinding in het groen, dat is de rode draad die de vijf dagen aan elkaar rijgt. Denk qua sfeer aan een mix van Heel Holland Bakt en Oerol, het beroemde theaterfestival op Terschelling.

20.000 bezoekers

Frits, floral designer en bekend van onder meer projecten als het NK Bloemschikken en diverse groene theatershows, is als projectmanager boegbeeld van Nederlands nieuwste groenevenement. Hij is door Groei & Bloei naar voren geschoven om het festival vorm en inhoud te geven. Dat doet hij uiteraard niet alleen, een professioneel projectteam ondersteunt hem. Geen luxe, maar noodzaak. Het project is namelijk omvangrijk. Net
als de ambitie. Hij laat drie woorden vallen: Chelsea Flower Show. Dat staat hem voor ogen. Die kwaliteit en impact moet Gardenista gaan hebben. Dat is het ultieme doel. In het eerste jaar hoopt hij al twintigduizend bezoekers te mogen verwelkomen. 

Lef

Waarom was dit er nog niet eerder? “Lef”, zegt Frits resoluut. Dat heeft niemand volgens hem tot nu toe gehad. “Dat moet je natuurlijk wel hebben. Ik denk dat Groei & Bloei ook bij uitstek de partij is die dit kan organiseren. Er is een grote aanhang en het is geen commerciële organisatie.”
Hij draait zich om en wijst op de grote groene vlakte voor hem. “Hier komt een grote tent van 30 bij 50 meter te staan. Dat wordt het onderkomen voor de bloemschikkers.” Die gaan met elkaar wedijveren wie de mooiste stukken kan maken. Frits heeft de weg naar eeuwige roem voor de bloemschikkers al bedacht. “Uiteindelijk moeten de finalisten op een podium in een uur tijd met een verrassingspakket aan ingrediënten iets vormgeven. Dat is ongelooflijk spannend en leuk om te zien voor publiek.” Hij gaat nog even verder: “De grote tent wordt omringd door de beste kwekers en ook hier ligt de lat hoog. Elke plant moet voorzien zijn van een naam en de presentatie moet eenduidig en stijlvol zijn.” Ook hier zit volgens Frits een competitief randje aan, want de planten worden gekeurd. “Aan de hand van verschillende criteria gaan we op zoek naar de beste kweker van Gardenista.”

Ramon Beuk

Is dat alles? Nee. Frits: “Bij lange na niet. Loop maar even mee.” Op een groot grasveld naast het kasteel staat hij stil. “Hier komen de modeltuinen. Deze worden een lust voor het oog en een bron van inspiratie voor groenminnend Nederland.” En ook hier zit een wedstrijdelement in. “De tuinen worden gekeurd door een professionele en erkende jury.”
Gardenista moet de plek worden waar amateurs, professionals en studenten met elkaar gaan blenden. “Vandaar ook het thema Verbinding in het groen.

Meer op www.gardenista.nl

Uit G&B mei 2018

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK