Groei&Bloei 2021 week 3: Een bloeiende cyclaam

2021 week 3: Een bloeiende cyclaam

2021 week 3: Een bloeiende cyclaam

Vanmiddag heerlijk even vitamine D bijgetankt.

De zon, hij was er even, daar hebben wij onmiddellijk van geprofiteerd, door een heerlijke fietstocht te maken.

Zag tot mijn verwondering in de bermen ook al een en ander bloeiends staan, spotte: een paar bloeiende rode klaverbloemen, boterbloemen, madeliefje, witte schermbloemen (fluitekruid???? ) en ook een grasje met kort, dik bloeiende aren. Niet veel maar volgens welbekend zondagochtend natuurprogramma Vroege vogels: echt eerstelingen.

Tijdens fietstocht kwamen we ook langs de tuin waar ik vorig jaar de nerines zag, ben niet gestopt maar leek in voorbijgaan wel te zien dat de bollen zich bijna boven elkaar aan het opstapelen waren ……….. bijzonder: en dat wel op het koude noorden, een nuttige aanwijzing voor hun definitieve plek in mijn tuin?

Wanneer wij fietsen of, anders op pad zijn zien we bijna iedere keer EEN zilverreiger, slechts een keer een groepje van vier of vijf gezien, schijnt dat de zilverreiger overdag op de solotoer gaat om ’s avonds de groep weer op te zoeken, vanmiddag spotte we er dus weer een maar vlak daarbij een blauwe reiger en terwijl wij langs fietsten stegen beide vogels luid schreeuwend in gevecht met elkaar op, spectaculair gezicht, was alleen jammer dat wij net tegen een steile helling op reden, ook dat vroeg onze aandacht.

Bij thuiskomst even een blik in de richting van de waterput met daarop mijn cyclamen, zag ik daar iets roods schitteren????? Bij nadere inspectie vond ik een knalrood ietwat verfrommeld bloemetje, bij het cyclaampje met de meest afwijkende bladtekening en –kleur, een heel brede witte band. Hoop natuurlijk dat cyclaamexpert Paul mij wat meer over deze cyclaam kan vertellen, een impuls kerstaankoop, 3 voor ….., zonder enige verdere info, naar ik mij kan herinneren.

Vlak achter de rode cyclaam, ontdekte ik twee knoppen in de paars bloeiende kerstroos, naast de waterput ook een al in knop Mauve Bowls, en voor de waterput, ik denk wel een aantal, kleine maar ook een al wat forser uitgegroeide Erigeron karvinskianus, de muurfijnstraat hier dus straatfijnstraal, zo’n plant waarvan je vaak leest dat die zich wel heel spontaan uitzaait……., moest er jaren op wachten…….

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

Paul

Paul

Hoi Veris,
Heb je al eens aangebeld bij de mensen bij wie je vorig jaar de nerines zag? Doe ik ook gewoon als ik een foto wil maken, lijkt me leuk en leerzaam om te zien hoe iemand het voor elkaar krijgt om ze kunnen laten groene en bloeien en vermeerderen. Groetjes,

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Ik vergat jouw vraag over de rode cyclaam. Het is een kleinbloemige cultivar (van oorsprong persicum) die het met de huidige winters prima in de tuin doet als die maar niet met natte voeten komt te staan. Die witte van mijn foto kan 20-30 graden vorst verduren zonder zijn wenkbrauwen op te trekken. Groetjes.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
De nerines staan aan een route die wij niet zo vaak fietsen, een tuinpraatje het best gemaakt wanneer er in de tuin wordt gewerkt. De nerines staan pal naast voetpad, dus eigen waarneming geeft al een goed beeld, wellicht in de toekomst toch effe aanbellen.
Had natuurlijk hoop dat de cyclaam een ZEER bijzondere zaailing zou zijn….......... desalniettemin mag ie blijven.
Dank voor de info, fijne zondag.

Reageren op