Groei&Bloei 2023 week 22-26 Regen druppel op gloeiende plaat

2023 week 22-26 Regen druppel op gloeiende plaat

2023 week 22-26 Regen druppel op gloeiende plaat

Nat – droog – tropisch. Na 38 dagen (19 in mei en vervolgens 19 in juni viel er 16 millimeter regen, daarna nog 7 dagen geen druppel regen en de temperaturen af en toe tropisch, ik houd van warm weer, tropisch iets minder, nu een mals buitje, een fijne opfrisser voor iedereen en de tuin, heerlijk.

Door de storing in de waterpomp op de tuin verpieterde de aardbeitjes jammer genoeg, de bessenstruiken prachtig in blad en vol bessen lieten het in ene afweten, ouderdom volgens kenner, de oogst nog geen tiende van voorgaande jaren. Mocht wel wat oogstten in buurtuin, totaal minder dan 50% van vorig jaar.

Genoten van de rijke bloei van de bramenstruiken, nog geen idee hoe zij door de droogte komen, de frambozen lijken het beter te doen dan voorgaande jaren zie heel veel vruchten, foto van twee weken terug, nu al heel veel rozer.

Plantte stevige andijvieplanten in week 23, zag gisteren dat ze wel goed zijn aangeslagen maar niet al te veel gegroeid zie hier en daar begin van een schieter.

Van al het gezaaide gingen de augurken, courgette, pompoenen en tomaten als de brandweer, bietjes heel goed, mais matig, prei hoopvol, kolen dramatisch, zonnebloemen goed al hebben ze veel aandacht nodig in verband met verkeerde zaaigrond, zinnia’s boven verwachting, boontjes dramatisch en lathyrus zaaide ik twee keer, tweede zaaisel komt redelijk op, peulen en schokker kwamen goed op maar……merk dat uitplantten van iets langer voorgekweekt plantmateriaal een dingetje is, juiste PLANTGAT is daarbij heel belangrijk, dat vraagt extra aandacht zeker wanneer de grond hard en bonkig is.

Familie zwaan kwam effe showen met hun pullen, de koeten beschouwden ze als indringers.

Op fietstochtjes probeer ik rekening te houden met groei en bloei van toppers onderweg, de rozenhaag is er daar een van, hij was prachtig.

Voorgaande jaren zaaide de borage zich rijkelijk uit, daarom verwijderde ik vorig jaar de zaden zorgvuldig, weinig tot geen zelf uitgezaaide borage op de tuin dit jaar, beetje jammer want las in aantekeningen dat het ruwharige borageblad een zeer goede slakkenhindernis vormt, heb de aantekening dik rood omlijnd.

Verpotte eerder augurk, courgette, pompoen en een deel van de tomaten in met eigen compost verrijkte potgrond, heb van de week nog meer compost verzameld en gezeefd voor verpotten van de overige (buiten)tomaten. Samen met het op orde brengen van uiteindelijke grote kuipen/potten voor de tomaten een bezigheid voor de komende dagen.

Verrassend: van een van de tomatenplanten was het topje/alle blad opgevreten/afgebroken, kon het nog niet wegdoen, de tomaat kwam terug (goede aarde/wortelgestel??) zag het zelfde bij een tweetal zonnebloemen!!! In de polder een zeer groot veld vol roze bloemen???? Papaver

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl