Groei&Bloei 2023 week 29 groter, groener en kleuriger

2023 week 29 groter, groener en kleuriger

2023 week 29 groter, groener en kleuriger

Deze week zag de tuin er veel fraaier en fleuriger uit, de planten lijken in ene een geweldig grote GROEISTOOT te hebben gemaakt.

Denk dat het laatste roosje van de wilde roos in de achtertuin ook de mooiste was, alle andere door hitte niet zo stralend en kleurig.

De bloeiende aardbeien eind mei/begin juni beloofden een rijke oogst, niets van terecht gekomen, op het hoogtepunt van hun bloei, droog en bloedheet en net toen een storing in de waterpomp van het volkstuincomplex, de aardbeienbloemen verschrompelde, oogstte hier en daar een aardbeitje tijdens werkzaamheden op de tuin, maar daar bleef het bij. Nu produceren zij een vracht aan uitlopers, goed voor nieuwe aardbeienplanten, maar ook een tweede bloei die hopelijk beter tot zijn recht gaat komen. Denk op terras, in de achtertuin maar ook op de volkstuin hier en daar bosaardbeitjes te ontdekken, wil proberen ze op een schaduwrijk plekje te planten bijvoorbeeld onder nieuwe rode aalbessen struiken.

Onder de flinke groeiers o.a. de bietjes, preiplanten en tomaten. Gelukkig schiet hier en daar ook het komkommerkruid op, wil het blad daarvan gebruiken om slakken te bestrijden, ga hun bladeren rond nieuwe aanplant of bedreigde planten, zoals de knolselderie, draperen, de behaarde bladeren zouden slakken weren, een tip die ik vond in het boek: Een gezonde tuin door mengcultuur van Gertrud Franck, gaan zien of het werkt.

De peulvruchten die ik plantte in het voorjaar, hebben ook te leiden gehad van de droogte in het voorjaar,  de schokkers lijken de beste overlevers, zie mooie donkere peulen, als het een beetje meezit genoeg voor een maaltijd.

Kreeg een doosje rode bessen, mocht zwarte bessen plukken van buurtuin, plukte de laatste frambozen en eerste bramen en maakte er maar EEN potje jam van maar wel een overheerlijke. De bramenjam van vorig jaar smaakte naar meer kijken hoeveel bramen we dit jaar kunnen oogsten, ziet er weer veelbelovend uit, een struik blijft achter, moet onderzoeken wat daar aan de hand is.

Heb de aardappelen gerooid, met veel regen op komst en daarmee kans op aardappelenziekte. Aantal groene aardappelen (niet goed afgedekt) veel minder dan voorgaande jaren en ook het aantal aardappelen dat schade opliep bij rooien heel beperkt, ben heel tevreden over de aardappeloogst.

Op de waterput staat de ananasplant te pronken, op de volkstuin begint de bloei bij blauwe knoop en lilaroze scharnierbloem, fraaie, leuke snijbloemen maar erge woekeraars, daarom geen plek meer voor ze op de volkstuin. Twee Veronicastrums waaiden plat twee andere bleven fier overeind staan. Paul bedankt voor de tip deze planten te toppen, daardoor minder windgevoelig, door niet alle takken te snoeien ook een spreiding van de bloei(tijd). Ken deze vorm van snoeien als the Shelsea flower shop niet eerder aan gedacht deze op Veronicastrum toe te passen.

De bij huis aangesterkte witte kool-, spitskool-, boerenkool-  en spruitplanten op vrijgekomen aardappelbedden geplant.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl