Groei&Bloei DOORNAPPEL

Doornappel

DOORNAPPEL

Bij mijn log van gisteren plaatste ik 3 foto’s die ik deze week maakte. In dezelfde sessie schoot ik ook plaatjes die een mooie aanvulling zijn op het laatste logje van Geke’s cottagegarden. De opnamen staven het gelijk van Veris en Marjolein. De foto’s die ik maakte zijn van de datura en tonen duidelijk een ander blad dan dat van de brugmansia. De bloemen vertonen meer gelijkenis maar zijn toch duidelijk verschillend.Waarom de Nederlandse naam doornappel luidt is duidelijk te zien op de tweede foto. Nog beter is dit te voelen als de vrucht met blote handen wordt gepakt.Ieder jaar handhaaf ik diverse zaailingen ervan omdat ze tot mooie monumentale planten uitgroeien en omdat ze bij de geringste aanraking een karakteristieke geur verspreiden die ik als aangenaam ervaar. Tijdens onze open-tuin middagen bleek niet iedereen er zo over te denken.Mijn moeder had vroeger ook enkele exemplaren in de tuin en vond het ook pracht planten tot ik haar vertelde dat ze uiterst giftig zijn. Ze liet ze meteen door mij verwijderen ondanks dat ik haar zei dat ze er niet van hoefde te eten.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)

Bea

Bea

Hè Wiel, leuke foto in Groei en Bloei, ik moest glimlachen toen ik het verhaaltje las.
Zo zie je maar waar het goed voor was. Anders konden we niet genieten van je verhalen over en van Eindelooshaof. Maar je doornappel is het de stramonium of metel. Is de metel donkerder van blad? Volgens mij is het de stramonium. Ik vind de zaadbollen zo mooi. Bij mij in de tuin komen ze overal op. Aan de dubbele paars met witte (metel) zat een zaadbol. Dan ben ik zo nieuwsgierig wat daar voor een plant uitkomt.

Reageren op

Tineke

Tineke

Hoi Wiel
De ‘karakteristiek’ geur van de doornappel is een kenmerk dat ik gebruik om bij een zaailing vast te stellen welke van de twee het is (ik vind het overigens een uiterst onaangename geur, dus zo’n plant mag bij ons in de tuin niet staat in de buurt van een pad, waar we regelmatig langs lopen…)

Reageren op

Geke (cottagegarden)

Geke (cottagegarden)

Beste Wiel,
Jouw foto’s zijn duidelijker dan die ik op internet heb gezien. Daarmee is ook meteen helder geworden wat het uiterlijke verschil is tussen een Datura en een Brugmansia. Bedankt.

Reageren op

Wiel

Wiel

Hoi Bea, Tineke en Geke. Voor mij was het tot nu toe de gewone doornappel, deze blijkt inderdaad datura stramonium (geverifiëerd bij Roger Philips) te zijn. Bea bedankt voor aanzet tot verdere recherche.
Zoals ik al aangeef in mijn log zijn meer mensen jouw mening toegedaan Tineke, wat betreft de geur.
Geke, het doet goed te lezen dat de investering in mijn camera niet voor niets is geweest.

Reageren op

Geke (cottagegarden)

Geke (cottagegarden)

Hoi Wiel,
Graag zou ik van jou willen vernemen welke camera jij hebt aangeschaft. Sinds ik een tuinlog heb, ben ik me ook meer gaan interesseren in natuurfotografie. Nu heb ik nog een compactcamera, maar wil eigenlijk een digitale spiegelreflex camera aanschaffen. Er verschijnen steeds nieuwere exemplaren met meer pixels, meer zoom en nog meer geavanceerde mogelijkheden. Maar als jij mooie close-ups wilt maken van bloemen, welke camera en lens gebruik jij dan daarvoor? Ik zou je advies hierin erg waarderen.

Reageren op

Geke (cottagegarden)

Geke (cottagegarden)

Beste Wiel,
Hartelijk dank voor deze informatie. Ik ben een grote leek op dit gebied, maar je helpt mij hiermee om een goed keuze te maken, want het is toch een behoorlijke investering. Ja, je moet er inderdaad een hele studie van maken, maar daar zit dan ook wel weer de uitdaging in. Succes daarbij.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK