Groei&Bloei Dit is de beste tijd van het jaar!

Dit is de beste tijd van het jaar!

Rose-Marie Gerritsen in Onze Eigen Tuin beweent dat de beste tijd van het jaar na de eerste week van mei alweer voorbij is.
Maar voor mij is dít de beste tijd van het jaar! Al laat het zich nog niet zo goed fotograferen, maar in de tuin vind ik elke dag nieuwe verrassingen van vaste planten die zijn gaan bloeien. Zo ook de uit zaad opgekweekte Geum chiloense ‘Feuerball’ waarvan ik las dat het een synoniem zou zijn van ‘Mrs. Bradshaw’. Maar daar geloof ik niets van want ‘Feuerball’ begint met een geel knopje (gelukkig heb ik gewacht met hem eruit te trekken!), bloeit eerst pittig oranje, maar wordt steeds donkerder. Mrs. Bradshaw vind ik ook leuk, maar die wordt hoger en heeft oranjerode bloemen.
Naast wat al bloeit, staan ook de rozen, Clematis, vingerhoedskruid, pioenen en jasmijn op springen, dus het blijft nog wel een tijdje leuk!

Dit is ook de beste tijd van het jaar voor wat betreft de Groei & Bloei activiteiten. Zo had regio Amsterdam op 15 mei een plantenruilmarkt, een jezuseind fietsen, maar eenmaal daar erg leuk. Heb zelfs een donkerpaarse, heerlijk geurende seringen-uitloper uit de grond mogen scheppen bij iemand. Dit voorjaar zijn we met een Tuinclub gestart en de eerste tuinen zijn inmiddels bezocht. Leuk om zo haast terloops plantenkennis uit te wisselen: wat ik niet weet, weet een ander en omgekeerd. Afgelopen zaterdag hadden we een super-dagtocht naar Gelderland en we hebben op 19 juni nog Bingerden in het verschiet. Ik vind het erg fijn om geregeld van die planten- en tuinenafspraakjes te hebben!

Zelfs fietsend langs de Amstel is dit de mooiste tijd van het jaar.
Want in de wilde bermen langs deze rivier bloeien nu de mooiste combinaties. Combinatie in geel: gele lis (iris) met koolzaad en Euphorbia cyparissias. Of, en deze heeft mijn voorkeur: knalrode papavers die worden verzacht door roze koekoeksbloemen en het witte kant van fluitekruid. Perfecte combinaties die niemand er heeft neergezet.

PS. De “kaarsen” bij de Hosta’s zijn de nog in knop zijnde Camassia leichtlinnii ‘Alba’. Wat de witte pluizenbolletjes zijn mag je mij vertellen, ik heb geen idee. Die zag ik in de Levenstuinen in Gelderland.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (22479)

Antje

Dag Marion,
Ik heb bijna 15 jaar geleden onze Tuinclub Het Groenelaantje opgericht en beleef nog steeds veel plezier aan onze uitstapjes. Het is inderdaad een uitwisseling van kennis maar ook veel plezier samen. Elk seizoen heeft zo zijn eigen bekoring, maar iedereen heeft ook zo zijn voorkeur. Ik hou ook heel erg van de prille kleuren van het voorjaar…..maar kijk het hele jaar alles uit de grond.
Geniet van het mooie weer en de hartelijke groeten,

Ankie

Beste Marion,
De pluizenbolletjes zijn een zaadhoofd van het grote hoefblad (waarschijnlijk de grote bladeren op de achtergrond van de foto).

wij zitten in de zomer graag op een hek te praten met postbode simon.
er staat ook altijd een badkuip en daar doe wij in de zomer water in en dan kunnen we zwemmen , ‘swinters dan gaan wij in de badkuip schaatsten dat is altijd dolle pret.