Groei&Bloei Abelmoschus manihot - Hibiscus trionum

Abelmoschus manihot - hibiscus trionum

Abelmoschus manihot - Hibiscus trionum

Namen, synoniemen en aanpassingen van namen, het is wat in de plantenwereld. Leerde pas dat een mooie aster op tuin, niet een aster is (GW vorige week).

Bij zien van de foto dacht ik: die ken ik, zijn naam deed geen belletje rinkelen, het lezen van Hibiscus juist weer wel!!! Dan ga ik zoeken en vond:

Abelmoschus manihot, vroeger nog Hibiscus manihot: Tuinadvies

Ook bekend als een eetbare hibiscus: Zadengigant

Deze nauwe verwante van de okra: Vreeken

En Hibiscus trionum - drie-urenbloem: Malvaceae kaasjeskruidfamilie, wit met een opvallend zwart hart, juni, juli, augustus, september, groene, diep ingesneden behaarde bladeren met drie of vijf lobben (verschil met). Bloeit maar 3 uren, maar door grote aantal bloemen toch mooi.

Hibiscus trionum is te vinden in Azië, Afrika en Australië waar ze als onkruid wordt beschouwd. De eenjarige plant die droogte zeer goed weet te verdragen gedijt er prima op de braakliggende akkers waar het zich na de bloei weelderig weet uit te zaaien. Tuinadvies

Door zadenruil zaad gekregen en in 2018 stond de Hibiscus trionum exotisch, echt prachtig, en lijkt op Hibiscus bloem te bloeien op de tuin, maar zou geen blijvertje zijn omdat: minder geschikt als snijbloem en schrok van het woord onkruid. Daarom zeer nauwkeurig zaden verwijderd maar…….vond een maandje terug toch nog een plant verscholen tussen de Borage.

De Abelmoschus manihot, dan wellicht een aanwinst voor de volkstuin, maar........ dat uitzaaien?????

Antje wellicht zit er tussen de voorraad zaden in papieren zakken ergens nog wat zaad verstopt, maar dat moet ik nakijken, ik hoor het wel.

P.S. Schrijf dit n.a.v. je logje over bezoek aan hortus en verzoek om zaad van Abelmoschus, en reactie van Ellen, maar ik kan dit logje nu niet meer vinden.....???????

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Paul

Paul

Hoi Veris,
Nog nooit van gehoord, maar wat een mooie bloem!
Ze bloeien toch hoop ik niet allemaal in dezelfde drie uur? Die blauwe haagwinde doet dat wel zo’n beetje allemaal voor de middag.
Groetjes,
Paul.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
De Hibiscus trionum stond op de volkstuin en daar niet op gelet of ze zich aan de drie uren regel heeft gehouden, vond de bloemen wel heel mooi, echt zo mooi als op plaatje, vergelijkbaar met hibiscusbloemen, maar niet geschikt als snijbloem en de dreiging, verspreidt zich als onkruid, maakte dat ik haar zaden zorgvuldig heb verwijderd.
Groet

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK