Groei&Bloei Appels en peren - Blik op de Tuin no. 978/2020

Appels en peren - blik op de tuin no. 978/2020

Appels en peren - Blik op de Tuin no. 978/2020

Het is weer tijd om stoofpeertjes te eten...........................

Stoofperen roepen bij mij altijd nostalgische gevoelens op. Ik ruik dan bijna het petroleumstelletje, waarop mijn moeder de zojuist geschilde peertjes heeft gezet. Als ze ergens te koop zijn, kan ik het niet laten ze mee naar huis te nemen. Vooral de  historische fruitrassen spreken me aan. Deze rassen komen niet zo vaak voor en zijn, met een beetje geluk, nog te vinden in historische tuinen zoals die van het Westlands Museum in Honselersdijk. Daar kocht ik laatst heerlijke kleiperen, Pyrus communis ‘Kleipeer’, een zogenaamde roodkoker, die maar weinig suiker nodig heeft. Het is een heel oud stoofperenras,  dat mogelijk al vanaf 1700 in cultuur is. Het ras is ook bekend onder de naam ‘winterjan’. Het zijn vrij kleine peren, wat lastig om te schillen, maar ze smaken verrukkelijk. Ook ‘Brederode’ behoort tot het assortiment van deze Westlandse historische tuin. Het is een brede, middelgrote stoofpeer, die goed te bewaren en óók roodkokend is. Helaas heb ik in mijn eigen tuin geen plaats voor fruitbomen, daarom is het zo leuk, dat de museumtuin een boomgaard heeft. Langs het perenlaantje groeien oude hoogstamperen, zoals de juttepeer, de trosjespeer en de kleipeer, die vroeger in het Westland veel voorkwamen. Langs het appellaantje staan hoogstamrassen als ‘Dubbele Zoete Aagt’, ‘Dubbele Bellefleur’ en ‘Winston’; de laatste, een niet te versmaden friszure, kleine appel, die vanaf half oktober oogstbaar en lang te bewaren is. ‘Het is een zelfbestuivende appelsoort uit Engeland uit 1920, die ook bekend staat als ‘Winter King’. In 1944 kreeg deze appel de naam ‘Winston’, als eerbetoon aan Winston Churchill.

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK