Groei&Bloei Bitter en zoet - Blik op de tuin (no. 894)

Bitter en zoet - Blik op de tuin (no. 894)

Bitter en zoet - Blik op de tuin (no. 894)

Hoe leuk is het als je naar een onderwerp onderzoek doet en je het op je vakantieadres toevallig tegen komt: de bittere sinaasappel!

Op weg naar de Spaanse stad Granada zie je de machtige en besneeuwde toppen van de Sierra Nevada steeds dichterbij komen. Die bergtoppen, afgezet tegen de vele olijfbomen die zelfs op grote hoogte bij Granada groeien, zorgen voor een niet alledaagse combinatie. Hou je van een warme zomervakantie en wil je ook skiën dan ben je hier op de juiste plaats, want binnen 35 km zit je al in het ‘Parque Nacional de Sierra Nevada’. Zelf ben ik meer van de zomer en kon ik geen genoeg krijgen van de vele sinaasappelbomen die de straten van deze prachtige stad sieren. Ze roepen bij mij het ultieme vakantiegevoel op. In tegenstelling tot de zoete sinaasappels op onze fruitschaal zijn het bittere sinaasappels die aan de bomen in Granada hangen. Citrus x aurantium, de bittere sinaasappel is, naast de olijf, een van de oudste cultuurgewassen ter wereld en is omstreeks de 8e – 9e eeuw na Christus door de Arabieren via Spanje naar Europa gekomen. Deze appel van oranje ook wel appel van arance is door het Huis van Oranje ooit als familiesymbool gekozen. De bittere sinaasappel is onder andere de basis van Engelse marmelade, waarvan het oudste recept dateert uit 1677. Jaarlijks verwerken de Engelsen er tonnen van, bij het maken van dit bitterzoete broodbeleg. De bittere sinaasappel is ook terug te vinden in drankjes als Cointreau en oranjebitter en in diverse biersoorten zorgt de schil voor smaak en geur. De zoete sinaasappel, Citrus sinensis, doet pas veel later zijn intrede als Portugese missionarissen de zaden omstreeks 1548 naar Europa sturen.

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl