Groei&Bloei Blij met akelei - Blik op de Tuin no. 1009 22/2021

Blij met akelei - blik op de tuin no. 1009 22/2021

Blij met akelei - Blik op de Tuin no. 1009 22/2021

Sommige vaste planten maken je echt blij.....

Als het voorjaar de dorheid van de winter verjaagt, maakt mijn tuiniershart altijd een sprongetje. Ieder jaar ervaar ik deze transformatie als een wonder en kan ik bijna niet geloven, dat de kale bodem zoveel onzichtbare schatten verborgen hield. Ik weet, dat ik daar gedeeltelijk zelf verantwoordelijk voor ben, maar de natuur moet wel haar werk willen doen. De juiste plant op de juiste plaats en goede bemesting helpen bij het creëren van mooie borders, maar voldoende zonlicht en vocht zijn even belangrijk. In mei en juni maakt vooral de akelei me blij. Omdat deze vaste plant makkelijk uitzaait komt hij, tot mijn geluk, vaak op de meest onverwachte plaatsen tevoorschijn; soms tussen tegels, maar ook in potten en bakken nestelt hij zich graag. Als de meeste vaste planten nog in knop staan, is het juist deze winterharde plant die met zijn lieflijke vormen en kleuren de border verfraait en het hart van de tuinier verblijdt. Omdat ik zo van akelei hou, heb ik vorig jaar wat soorten gezaaid, waaronder de gele 75 – 100 cm hoge Aquilegia Chrysanta. Helaas heb ik hem nog niet kunnen ontdekken. Ik vond, dat ik  daarom een goede reden had om bij een bezoek aan plantenkwekerij ‘Seven Hills’ in Oostvoorne, een aantal aanlokkelijke exemplaren in mijn winkelmandje te laten verdwijnen. Prachtig is bijvoorbeeld de rozerood gevulde A. vulgaris ‘Nora Barlow’, maar ook de donkerpaarse A. vulgaris ‘Black Barlow’ mag er zijn. De Duitse St. Hildegard van Bingen beschreef deze plant al in de 12e eeuw om zijn medicinale eigenschappen. Alle plantendelen zijn trouwens zwak giftig.

Anneke

T https://twitter.com/blikopdetuin;  F https://www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Willy bonne

Willy  bonne

Heel mooi ik heb ook akelei

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK