Groei&Bloei Bye Bye Buxus

Bye bye buxus

Bye Bye Buxus

Buxus R.I.P.

Afgelopen vrijdag was het dan zover: het definitieve einde van ons buxus haagje. We zullen die oud en vertrouwde evergreen structuur in de voortuin moeten missen. Natuurlijk, op wereldschaal gaat dit logje nergens over, maar je kunt je dicht bij huis wel druk maken om iets wat je mooi vindt te behouden.  Uiteindelijk is het de Kardinaalsmuts (Euonymus japonicus ‘Green Spire’  ) geworden en niet de kleinbladige Japanse hulst (Ilex crenata 'Green Hedge' of de Ilex crenata 'Dark Green') omdat die het hier op de klei volgens de man van het tuincentrum minder goed zouden doen. En heel eerlijk, de Ilexjes deden hun naam eer aan: iel. Door de grote vraag zijn ze blijkbaar niet aan te slepen, gaat de prijs omhoog en worden de planten kleiner naarmate het seizoen vordert omdat ze gewoon niet sneller groeien.  De Kardinaalsmuts was tenminste 20cm groot en betaalbaar, terwijl de potten Ielexjes er geleidelijk uitzagen als een portie duurbetaalde, ondermaatse paling. Wees gegroet edel groenvoer, maar niet bij ons in de tuin.

Na twee seizoenen mottenvangen (meer dan duizend), ijverig rupsen en poppen plukken, terugsnoeien en weer zien dat alle jonge uitloop gelijk wordt weggevreten, had ik het wel gehad. Maar het echte kantelpunt voor mij was nadat eenmaal al het blad verdwenen was, de rupsen toch nog in leven bleven. Hoe was dat nou mogelijk? Ik ben er op een gegeven moment bij gaan zitten en zag tot mijn stomme verbazing dat de rupsen als groene kaasschaafjes de bast van de buxus wegvraten, zie de foto’s. Tja, als je een boom helemaal ringt, gaat hij dood, zo ook de buxus. Zelfs het skelet werd dus afgeknaagd.

Buxus R.I.P. In de knollentuin geen matten meer met motten!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (8)

antje.bomer@groenelaantje.nl

antje.bomer@groenelaantje.nl

Dag Paul,

Opgeruimd met die buxus! Ik hoop dat de euonymus greenspire je minder kopzorgen zal brengen. Het zijn geen harde groeiers, dus wel even geduld hebben voor je een leuk haagje hebt.
Heb zelf ook een buxus haagje wat er niet zo mooi uitziet. Geen buxusmot , misschien wat extra voeding nodig, zal eens navragen op het tuincentrum.

groetjes Antje

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Wat een vreselijk, vretende veelvraat is de buxusrups, die wel heel erg op de rups van het koolwitje lijkt. Heeft hier op hemelsbreed honderd meter ook toegeslagen, bij het zien gingen nog niet de alarmbellen rinkelen, maar ben nu wel gewaarschuwd dat mot en rups ook hier aanwezig zijn. Nu effe niets te vrezen, geen rupsen in november las ik ergens. Vraag me wel af waarom hier nog schade is toegebracht. Zijn de kool- en pimpelmeesjes mijn redders, of wellicht de mieren, hier veelvuldig aanwezig, wat een tuinliefhebber uit de buurt zich af vroeg???
Zag vanmiddag helaas dat er wellicht een reddertje minder is, een flinke hoop geplukte veertjes onder de heg.
Moet ik al stekken gaan nemen van groenblijvende buurhaag (een mooie volle groenblijver, denk Ilex)???
Succes met je mooi keuze, de kardinaalsmuts!!!
Fijn weekend.

Reageren op

Wiel Corpeleijn

Wiel Corpeleijn

Hoi Paul, voor mij een heel herkenbaar verhaal (mijn log Dor). Na ettelijke herkansingen geboden te hebben was het besluit: eruit ermee. Zeer waarschijnlijk staat volgend seizoen haagbeuk op de vrij gekomen plaats.
Veel en blijvend plezier van de kardinaalsmuts.
Groeten, Wiel.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

P.S.
Foutje.
Het woordje geen mist. Vraag me wel af waarom hier nog GEEN schade is toegebracht.

Reageren op

Paul

Paul

Dag Antje,
Hopelijk blijven de motten bij je vandaan. We gaan het hier gewoon beleven hoe ze groeien. Het ziet er na die dorre boel wel fris en vrolijk uit.
Fijn weekend verder, Paul.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Bereid je voor op een hoop werk volgend jaar als er motten in de buurt komen. De poppen zijn er in deze tijd van het jaar al. Nu doe je er niets aan. Spuiten in het voorjaar heeft geen zin, dan gaat alles plat. Het ziet er hier weer lekker groen en fris uit. Kijken hoe het gaat.
Groetjes en fijn weekend, Paul.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Wiel,
Ik heb je logje gelezen. Het is zoals je zegt: allemaal heel herkenbaar. Ik heb een heel opgelucht gevoel ook al gaat het nergens over. Geen ergernis meer volgend jaar. Wat zal ik met mijn tijd gaan doen….. ?
Genoeg lijkt me.
Fijn weekend verder en groetjes, Paul.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Nog nooit van goudhaantje/vuurgoudhaantje gehoord nog gezien. Stap ik vanmorgen de achterdeur uit HOOR ik een nog niet eerder gehoord zacht vogelgeluidje en zie ik een onbekend vogeltje in de taxus heen en weer wippen, zou zomaar een van de twee kunnen zijn…. Die verrekijker moet er nu toch echt een keer komen. De veren onder de heg waren bij nader onderzoek vanmorgen toch niet van een meesje, denk eerder aan een musje.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK