Groei&Bloei De geschiedenis van thee (2) Blik op de Tuin no. 993

De geschiedenis van thee (2) Blik op de Tuin no. 993

De geschiedenis van thee (2) Blik op de Tuin no. 993

Thee, zo gewoon, maar eigenlijk heel bijzonder............

De wereld veranderde, toen een van onze prehistorische voorouders in China blaadjes van een boom haalde en in een pot met warm water liet vallen. De verkleuring van het water die hier op volgde, zorgde in de eeuwen daarna niet alleen voor welvaart, maar ook voor armoede en verslaving. Hoewel een theeplant in gunstige omstandigheden kan uitgroeien tot een boom, snoeien theeproducenten theeplanten tot ongeveer 1 meter hoogte; de beste hoogte om de plant te plukken. De kwaliteit van de thee hangt af van het seizoen waarin de oogst plaatsvindt. De eerste pluk tussen begin maart en eind april geeft doorgaans de beste kwaliteit. Terwijl thee in het oude China meer een bitter brouwsel van rauwe bladeren was, dat men om gezondheidsredenen gebruikte, verbeterde de smaak toen theemeesters de bladeren droogden en tot blokken persten. Het stomen van de bladeren en het vermalen tot poeder om het met een klopper in heet water op te lossen, was een volgende fase. Matcha, een gemalen groene thee is trouwens nog steeds in gebruik bij de Japanse theeceremonie. Door een verdere evolutie in de verwerking in de vorm van stomen, snijden, fermenteren, drogen en sorteren, is thee uiteindelijk ontwikkelt tot een drank die niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken is; of het nu witte, zwarte of groene thee gaat. De verspreiding van thee als drank was in China en de landen eromheen trouwens nauw verbonden aan de verspreiding van het Boeddhisme. Boeddhistische monniken gebruikten thee als hulpmiddel bij het mediteren en introduceerden thee bij de verspreiding van hun geloof!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl