Groei&Bloei De Winterschilder…

De winterschilder…

De Winterschilder…

... met de eerste kleuren van het nieuwe jaar.

De weersomslag van vrijdag lonkt naar het voorjaar. Heel eerlijk ben ik geen mens voor sneeuw en ijs, tenzij ik er niet uit hoef. Maar we hadden toch fijn een paar dagen met die witte, zachte tuinsilhouetten: witte hoedjes op planten, tuintafel en stoelen, een sneeuwwit tapijt bedolven onder de stille sporen van vogelpootjes, het pikken naar de stukjes onder pindasnoeren door het roodborstje en versierd met de boorgaatjes door het petsende gedrup van de talloze ijspegelorgeltjes. Markant was het sneeuwaccent op het Elfenblad. Jammer genoeg was ik net te laat om het sneeuwbadderen van het Winterkoninkje te filmen, maar wat was dat leuk om te zien. De Buxus vervangende Kardinaalsmuts stond met zijn twee kleuren groen te pronken in de sneeuw. Inmiddels zijn de laatste knopjes van het Winterzoet opengegaan en hebben de Winterakonieten hun witte muts weer afgezet.

Dit alles is de komende week niet aan de orde net zo min als de vluchtige wereld van de ijsbloemen. Wie maakt dat nu nog mee in die goed geïsoleerde, digitaal bestuurde huizen. Gelukkig is er nog iets als een koude bak lieve mensen. Daar groeien ’s nacht de mooiste en vorstbestendige bloemen om overdag weer op te gaan in condens. De klep natuurlijk stijf dicht houden voor herhaling, want programma gemist werkt niet buiten. Iedere ochtend zijn de bloemen anders, koud verstild, maar fraai, omringd door de zwavelkopjes van de toverhazelaars die staan te springen om het voorjaar aan te strijken.

Nu de sneeuw weg gedooid is, zijn het naast de vele sneeuwklokjes de cyclamen coum die de bruine bodem weer opfleuren met de eerste knijpjes uit de tube van het voorjaars magenta. Zo begint de winterschilder heel voorzichtig de tuin in te kleuren met tinten van het voorjaarspalet. Het wordt straks gewoon weer feest dit voorjaar.

Speciaal voor iedereen die geen koude bak heeft het volgende:

 

zonder doek

slechts water en

een breed penseel

 

zo schilder ik

een onvoorstelbaar

winters tafereel

 

met strakke streken

breng ik water aan

op een ijskoud raam

 

zacht vriezen

bloemen van kristal

al naar het opengaan

 

een transparant boeket

als ode aan het jaargetij

bloeiend op de ruit gezet

 

Natuur gedicht door: wil melker

 

PS De enige sneeuwvlokjes in de knollentuin die niet wegdooien zijn die van de winterbloeiende Cyclamen coum ‘Ashwood Snowflake’ die niet alleen rijkbloeiend is, maar ook nog eens heerlijk geurig.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Schilderachtig verhaal!!!
Was rond de jaarwisseling op bezoek op het Muiderslot en wandelend door de tuinen was daar een Paul momentje, want onder de haagbeuk/beukhaaf van de zeer lange loofgang (berceau) stonden alleen maar cyclamen met blad in allerlei kleuren groen en een variatie aan bladtekeningen, prachtig gezicht en gaf goed aan waar de cyclamen zich thuis voelen.

Reageren op

Eindelooshaof

Eindelooshaof

Hoi Paul, als het tuinjaar zo mooi wordt als jouw tuinproza valt er dit jaar weer heel wat te genieten.
Groengroeten uit Eindelooshaof

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Leuk dat er elders ‘Paul momentjes’ bestaan. De afgelopen maand was eigenlijk best wel somber, kreeg geen digitale pen op papier. De eerste geurstruiken passeerden bijna ongemerkt mijn logjes, best onvoorstelbaar. Vooral in deze kale wintertijd zijn die kleine knolgewasjes zo bepalend voor in de tuin. Ik probeer ook iedereen er enthousiast voor te krijgen. Groetjes.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Wiel,
We hebben een pittig afgelopen half jaar achter de rug. Ook de afgelopen maand nam alle tijd in beslag. Gelukkig hielp het weer een beetje, maar ik hoop er zo nu en dan weer te zijn. Al foto’s makend ga je toch anders kijken naar je tuin en planten kijken en komt bij mij gelukkig de inspiratie vanzelf. Zo zag ik een slangenbezweerder in de knollentuin, waarover later.
Magentagroetjes en al het goed naar de Eindelooshaof.

Reageren op

Angela’stuin

Angela’stuin

Hoi Paul,
Weer ff genieten van jouw log.dank je wel

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Angela,\
Dank je wel. Een tijdje uit de lucht geweest, maar nu kon ik me weer een beetje uitleven.
Er valt nog genoeg te zien en te delen. Sterkte me de ogen en met de kas.
Groetjes,

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK