Groei&Bloei Duizend, schoon aan de haak

Duizend, schoon aan de haak

Duizend, schoon aan de haak

Lezersactie Ter gelegenheid van de duizendste Blik op de Tuin daagt columnist Anneke Duyvesteijn de lezers uit om in een aantal zinnen (50 á 100 woorden) een eigen al dan niet brede Blik op de Tuin te schrijven. De tien leukste inzendingen worden beloond met een plantenpakket met een aantal van Annekes favoriete planten, afkomstig van Plantenkwekerij Sunsister uit Naaldwijk en natuurlijk ook een zakje zaad van duizendschoon, het onderwerp van haar 1000e column. Van de leukste inzendingen maakt Anneke een column. Insturen kan naar info@westland.groei.nl.

Waarom duizendschoon als onderwerp van haar 1000e column, hoor ik u denken? Het meest simpele antwoord is door zijn naam, maar het is ook de herinnering aan mijn vader, die dol op duizendschonen was en ieder jaar weer trots op zijn oogst.

Een plant met zo’n naam moet trouwens wel van een buitencategorie zijn, maar is ook een verwijzing naar de talrijke, geurende bloemetjes die uit de vele bloemschermen tevoorschijn komen. Dianthus barbatus is de wetenschappelijke naam van deze schoonheid uit de anjerfamilie. Ook in deze naam zit de schoonheid van de bloem verborgen. Dianthus is namelijk afkomstig van de Oudgriekse woorden ‘dios’, goddelijk en ‘anthos’, bloem; bloem der goden, dus! ‘Barbatus’, de verwijzing naar de soort, komt van het Latijnse woord ‘barba’, baard, en doelt op de harige bloemschermen vóór de bloei. Duizendschonen, keitjes, boerenpronkers, ook wel lievemannekes zijn al sinds de 16e eeuw bekend en zijn inheems in het Middellandse Zeegebied, Zuid- en Midden-Europa. Wie zaait zal oogsten, dat geldt ook voor duizendschoon. Eenjarige rassen, in het voorjaar gezaaid, kunt u na IJsheiligen buiten planten. In de zomer gezaaide tweejarige rassen, kunt u in augustus op hun definitieve plaats zetten. Duizendschonen houden van een zonnige standplaats in goed doorlatende grond en zijn ook geschikt voor potten en bakken.

Mijn oogst van duizend columns dank ik overigens aan het tuinierszaadje dat mijn vader bij me plantte. Hierdoor vind ik elke week onderwerpen, die ik graag met u deel. Ik hoop hiermee uw blik op de tuin te verruimen en uw liefde voor natuur en tuinieren te laten groeien!

Anneke

T .blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Mariette

Mariette

Lieve Anneke,
Van harte gefeliciteerd met deze prachtige 1000ste column! Wat een prestatie en wat leuk dat wij sinds een paar jaar ook hier op de site mogen mee genieten!

Ennnn ...  weten jullie ook dat Anneke vandaag jarig is en een bijzonder kroonjaar bereikt? Dus dubbel feest en wij van Groei & Bloei wensen je een mooie dag en blijf gezond. Geniet ervan!
Mariette
P.s. Je staat inmiddels ook op onze Facebook pagina: https://www.facebook.com/GroeiNL

Reageren op