Groei&Bloei Een boom van een Dahlia - Blik op de Tuin no. 877

Een boom van een dahlia - blik op de tuin no. 877

Een boom van een Dahlia - Blik op de Tuin no. 877

Dahlia imperialis, een dahlia met expansiedrang in een prachtige botanische tuin in Amiens.....

Tour de France (7) Een boom van een dahlia

Even buiten het centrum van het Noord-Franse Amiens, de laatste stad, die we bezochten, ligt Le Jardin des Plantes, een van de oudste botanische tuinen van Frankrijk. De oorsprong gaat terug tot de dertiende eeuw. De plek is doordrenkt van geschiedenis en de tuin kreeg in 1604 zelfs de naam ‘Jardin du Roy: tuin van de koning. Lodewijk de XV droeg dit pareltje in 1751 over aan de burgemeester en wethouders van Amiens met als voorwaarde er een botanische studietuin van te maken. De tuin stond met name in de periode van 1835 tot 1877 in hoog aanzien. Grootheden als filosoof Jean-Jacques Rousseau bezochten de tuin en keizerin Joséphine de Beauharnais volgde een cursus plantkunde aan dit vooraanstaande instituut. Het prachtige paviljoen, waarin vroeger de lessen plaatsvonden en dat in 1751 is gebouwd, dient tegenwoordig als ontvangstruimte. Er is ook een serre in de stijl van Napoleon III, daterend uit 1795. In de prachtig bloeiende borders van deze tuin stond ook een bijzondere dahlia, Dahlia imperialis. Deze voor mij onbekende (boom)dahlia komt van oorsprong uit Mexico en kan een hoogte van 8 tot 10 meter bereiken. De plant is in 1789 door de conservator van de botanische tuin in Madrid in Europa geïntroduceerd. Omdat de bloei laat is (november - december), gedijt hij in ons land het beste in kas of serre. De Azteken in Mexico gebruikten de plant om hun stoffen paars te kleuren. De vlezige knollen waarvan de smaak die dichtbij die van artisjok en aardpeer ligt, zijn eetbaar. Al met al: een tuin om te onthouden!

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK