Groei&Bloei Een Golden Apeldoorn, maar dan anders (3) Blik op de Tuin no. 957

Een Golden Apeldoorn, maar dan anders (3) Blik op de Tuin no. 957

Een Golden Apeldoorn, maar dan anders (3) Blik op de Tuin no. 957

Plantkunde is heel interessant....zeker als er afwijkingen van planten voorbij komen!

Een Golden Apeldoorn, maar dan anders (3)

 

Een foto van een chimaeri van Tulipa ‘Golden Apeldoorn’ ( zie vorige columns) brengt heel wat teweeg, al is het maar dat ik wat dieper in het fenomeen van chimeren en mutanten ben gedoken. Omdat een chimaeri, het erfelijk weefsel van twee andere planten bevat, was het leuk om te lezen, dat T. ‘Golden Apeldoorn’ een mutant is van T. ‘Apeldoorn’, een rode Darwinhybride. Het is daarom niet vreemd, dat de chimaeri van Tulipa ‘Golden Apeldoorn’ rood en geel was.

Terwijl er bij een chimaeri sprake is van een instabiliteit in de eigenschappen ontstaat een mutant door een plotselinge verandering in het erfelijke materiaal, dus in de genen van een organisme, waardoor een of meer eigenschappen veranderen. Mutaties kunnen spontaan optreden door factoren van buitenaf, zoals achtergrondstraling, gassen of chemische stoffen. Sommige tulpen hebben veel mutanten, andere bijna nooit. De historische Triumptulp Tulipa ‘Couleur Cardinal (geïntroduceerd in 1845) brengt nog steeds nieuwe mutanten voort, zoals T. ‘Prinses Irene’ en ‘Prinses Margriet’. Als er een mutatie ontstaat, gebeurt dat vaak binnen een korte periode op meerdere plaatsen, zo ook bij de gele mutant van de ‘Apeldoorn’! Registratie van nieuwe cultivars vindt trouwens plaats via de KAVB. In de proef- en monstertuin van de KAVB in Lisse staan nieuw te registreren cultivars en zijn er uitgebreide referentiecollecties, waaronder de referentiecollectie tulpen, die uit 2500 tulpencultivars bestaat.

Wetenswaardigheid: een zelfde tulp kan op zand en klei, qua kleur, in nuance verschillen. De kleur op klei is vaak donkerder. Ook Uv-straling kan invloed op de kleur hebben en voor variatie zorgen.

 

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Nico Mallee

Nico Mallee

Wat een prachtige tulp.Jaren terug werkte ik bij een bloemenexporteur die o.s. Apeldoorn verstuurde. Maar dat waren rooskleurige tulpen die - althans in devaas- erg lang werden.Deze golden Apeldoorn heeft mij verrast.
Gr nico

Reageren op