Groei&Bloei Engerlingenplaag

Engerlingenplaag

Engerlingenplaag

In G&B staat een artikeltje over engerlingen. Twee jaar geleden mochten we getuige zijn van een invasie van meikevers in onze moeraseiken en in mindere mate de noten- en fruitbomen. De alarmbellen rinkelden door het gezoem en paringsdrift van de kevers s die avonds de terraslamp gebruiken als aanvliegroute. Dat terwijl we toch alleen maar van een lekker wijntje wilden genieten.

Wat doe je dan als plantenliefhebber? Gedurende 3 weken hebben we zo’n 100 exemplaren per dag gevangen. Overdag zijn meikevers minder actief, dan vreten ze zich vol met jonge bladeren en is er een moment dat je ze met lange stokken uit de takken kunt slaan. Dit heeft alleen zin als de bomen niet zo groot zijn en de kevers op een grasveld vallen. Vanwege hun bruine kleur zie je ze op de grond en tussen de planten nauwelijks. De actie was twijfelachtig omdat verderop een aantal 20 meter hoge eiken staan die als springplank dienden voor onze tuin.
Ook probeerden we de kevers te vangen met een kuip met sop die we s ’nachts onder de terraslamp zetten. De beestjes vallen dan in de sop en verdrinken. Wel had dat iets minder effect.

De bladeren van de bomen waren flink aangevreten, toch hebben ze dat overleefd. Vorig jaar was de overlast minder, maar de larven/engerlingen – met hun 5-jarig cyclus – zijn veel erger. Ze vreten alles wat hapklare wortels heeft. En het liefst van nieuwe struiken, want die wortels zijn malser. Grote struiken als hortensia’s, styrax,  vlier, siergrassen, gaura’s, pimpernel en helaas duurdere vaste planten zoals een flink bed van geranium Suzanne kon ik met 2 vingers uit de grond halen. Ook de moestuin met sla en blauwe bessenstruiken evenals de aangrenzende zuiliep zagen er troosteloos uit.  Het gras rondom de fruitbomen vond ik minder problematisch, maar de bomen kregen veel bladverlies en dorre takken. Mogelijk speelde de combinatie met droogte ook een rol.

Gelukkig hebben we veel vleermuizen die meikevers eten. En mollen mogen bij mij in de tuin hun gang gaan. Kippen hebben we niet maar die lusten engerlingen ook graag. Ook zijn aaltjes  toegepast, maar deze hebben niet echt geholpen. Ondanks beregening is waarschijnlijk de grond te droog geweest voor een juist effect. Ik vond deze maatregel overigens vrij duur voor een grote tuin.

Ook in de stadstuintjes waar minder bomen staan kom ik vaak engerlingen tegen. Vaak weten mensen helemaal niet dat ze engerlingen hebben en vinden het vreemd dat planten het niet doen. Zo dacht iemand dat de heide te weinig zure grond had. Maar als je bij het optillen van het plantje geen of nauwelijks wortels ziet en de witgele beestjes in de resterende kluit of grond zit weet je genoeg.

Inmiddels zijn nieuwe bessenstruiken in containers gezet met schone grond en kokosvezel erover. Vooral de duurdere of bijzondere planten probeer ik af te schermen met diep ingegraven worteldoek die ook aan de bovenkant wordt afgedekt met vervolgens boomschors eroverheen. De planten die zich goed uitzaaien of verstekken krijgen meer kans, dat zijn bij mij bijv. de phlomis, erigeron en carex. Andere bijzondere planten gaan naar de “recovery” ergens achterin de tuin en krijgen een 2e kans. Dat lijken ze te begrijpen want soms herstellen ze zich.

Bij mijn nieuw projectje  kwam ik ze van de week weer massa’s engerlingen tegen. Dat wordt nog een grote uitdaging! Bodemverbetering blijft noodzakelijk maar heeft iemand ook nog een tip voor dit bodemprobleem? Laat ik echter positief blijven…zo kunnen we weer eens wat nieuwe planten krijgen!

De mooie tulpen van TulipStore uit Hillegom waaronder de parrottulpen, brengen mij in betere stemming. Evenals de terugkeer van de boerenzwaluw die zijn plek weer gevonden heeft in de kapschuur en de reeën met fazant die honderd meter verderop langs de bosrand lopen. Ook de plantjes van een nieuw aangelegde border van vorig jaar komen ook allemaal uit. Hoop doet leven!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (5)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Engerlingen en zandgrond gaan goed samen en da’s heel vervelend, op de klei zijn het meer de ritnaalden. Wist je dat je zelf aaltjes kunt kweken, effe googlen, is wel wat werk maar je kunt je zelf redden en een stuk voordeliger.
Mooi de reeën in je achtertuin, wij doen het met zwanen, koeten en hoentjes, ook niet verkeerd.
Mag ik je nog een paar ijzersterke aan de hand doen: scharnierbloem, veronica en gulden roede doen het hier op de klei uitstekend wellicht ook op het zand.

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Veris, zal ik doen, bedankt voor de tip. Je hebt vast water in de buurt met deze beestjes. De 3 soorten planten heb ik en doen het goed. o.a. veronica spicata/ longifolia Marietta en veronica longifolia Dark Maetje. De laatste 2 zijn blauw en heb ik vorig jaar geplant voor een nieuwe een blauwgele border. Een van de twee had wel wat last van meeldauw. En de guldenroede Fireworks, Die stoelt iets minder uit dan de normale, maar ik heb daar toch al wat aardig van kunnen delen voor anderen. Fijn weekend

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Dag Harrie,
Ik wens je succes met het bestrijden van de engerlingen, een hele klus ook!
Gelukkig zie je ook de positieve dingen in je tuin.

hartelijke groet Antje

Reageren op

Angela's tuin

Angela

Ach Harry,
Kan me helemaal voorstellen hoe t leger meikevers aan kwam vliegen.
Jaren geleden kwamen we met kamperen op een camping terecht, waar we voor ons doen bijzondere kevers zagen , leken een beetje Maar ook daar krioelde t sanitair van de kruipende meikevers , waar bij je de schilden hoorde kraken écht spooky.
Thuisgekomen opgezocht bleken t meikevers te zijn. Verhalen van mn schoonmoeder schoten me weer te binnen. Met naaigaren aan een pootje weer laten vliegen toen ze jong was.
Ik wens je heel veel sterkte. Volgens mij doet Ossetong t ook goed. T verspreid wel zaad en woekert, maar bloeit heel mooi hemelsblauw.

Reageren op

Paul

Paul

Hallo Harry,
We hebben hier het meest last van de larven van de snuitkever die graag hun eitjes leggen op bijvoorbeeld mijn primula’s en uitgebreide cyclamenborder en plantenkas met cyclamen in potten. Voor zowel de tuin als in de kas maak ik gebruik van LARVANEM van Koppert. Doe het al jaren en heb eigenlijk geen uitval meer. Aaltjes dus. Voorwaarde is wel een goede bodemtemperatuur en de grond moet goed nat zijn. Dus voor het gebruik van de aaltjes alles goed nat maken en na het gebruik alles lekker de grond in beregenen. Voor de kas ga ik wat subtieler te werk en gebruik ik ook andere middelen zoals Entonem en dat werkt super. De vraatschade aan het blad is ontsierend maar kan geen kwaad. Als ik een snuitkever zie dan gaat gelijk mijn hak erop, dat zeker, maar op jacht gaan doe ik niet meer sinds de biologische bestrijding zijn intrede hier deed.
Hou je taai tussen al die engerds…

Reageren op