Groei&Bloei Groene erfenis

Groene erfenis

Groene erfenis

Wie van groen houdt, zal niet zo gauw een plant weggooien.....

Toen mijn ouders er niet meer waren, heb ik uit het ouderlijk huis twee lidcactussen op leeftijd meegenomen. Ik kon het niet over mijn hart verkrijgen om de twee oude baasjes, die zeker al 20 jaar oud waren aan de groenbak te doneren; alleen al, omdat ik wist, dat beiden er zo verknocht aan waren. Ieder jaar kwamen de planten, als de eerste knoppen verschenen, vanuit de slaapkamer naar beneden en was de verwondering van mijn ouders groot als de eerste knoppen tot bloei kwamen. Tijdens mijn bezoekjes wezen ze mij herhaaldelijk op hun bijzondere bloei en trots ben ik dan ook, dat de planten zich ook bij mij thuis voelen. De lidcactus, waarvan de Latijnse naam ‘Schlumbergera’ luidt, behoort tot de succulenten. Hij bloeit in de herfst en winter en staat, gezien zijn bloeitijd, ook wel bekend als kerstcactus. Lidcactussen komen van oorsprong uit Brazilië, waar de planten in bomen groeien. Het zijn epifyten, die weinig water gebruiken. Om de planten tot bloei te brengen, hebben ze vanaf begin september korte dagen nodig. Niet voor niets gingen de planten bij mijn ouders naar de slaapkamer, die onverlicht en koel was. Na een maand komt de knopontwikkeling op gang. Mijn ene lidcactus staat in de zomer buiten in de schaduw, terwijl de andere in de woonkamer blijft staan. De lidcactus in de kamer vertoont al bloei, die in de slaapkamer staat net binnen en doet zijn best. Mijn verzameling is inmiddels uitgebreid met een uitgegroeid ‘gepikt’ piepklein stekkie van de prachtige, snoepjesroze lidcactus van de buurman, sorry buurman!

Anneke

T @blikopdetuin.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via info@westland.groei.nl; activiteiten Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK