Groei&Bloei Kerkepaden

Kerkepaden

Kerkepaden

Niet verder vertellen, want dit gaat over verborgen paden langs verborgen plekjes.. In de zeventiende eeuw is er in de Achterhoek een heel netwerk van kerkenpaden ontstaan. Hoewel het katholicisme in 1627 verboden was, bleven veel katholieken trouw aan hun geloof. Ze bezochten schuilkerken of liepen naar de kerk in Zwillbrock, net over de Duitse grens. De gelovigen moesten vaak flinke afstanden overbruggen en liepen dan binnendoor: over weilanden, langs slootjes, over bruggetjes en door bossen. Zo ontstonden overal verborgen paden. In de jaren negentig namen her en der in de Achterhoek buurtbewoners het initiatief om de karakteristieke, oude paden te restaureren. Het gaat daarbij niet alleen om cultuurhistorisch herstel, maar ook om landschapsontwikkeling. Zo zijn op diverse plaatsen kikkerpoelen aangelegd en delen van beekjes hersteld. Afgelopen weekend heb ik een fietstochtje gemaakt langs de kerkepaden in de buurt van Zieuwent en de Baakse beek. Je komt er geen auto tegen, maar wel prachtige tuinen en weidebloemen. Ik zag een tuin met een leuke combinatie van o.a. paarse Veronica en oranje Duizendblad/achillium.

En thuis is het ook groeizaam.

Op de geraniums zijn de engerlingen verzot. Dus als er een enkele geranium staan ben ik al enorm blij. De uitgebloeide geranium Behomicum heeft een leuke prikneus. Hij zaait zich uit en houdt zich zo in stand.  De blauwe met bruin blad is de Geranium Pratens Dark Reiter.

Om bij blauw te blijven; het smalbladig pijlkruid staan ook net te pronken in de vijver. De blauwe Salvia Mystic Spires Blues doet het goed in de volle grond. Ben benieuwd hoe groot ze uiteindelijk worden en of ik ze over kan  houden. Voor deze Salvia’s staan de vetplantjes en deze stoelen zich langzaam uit.

Sommige binnenplanten zet ik zomers naar buiten. De vorige keer liet ik de Fatsia’s zien. Ook De parapluplant zet ik bij de vijver. Je ziet het er niet vanaf dat deze zo’n 30 jaar oud is. Het wordt wel eens tijd om hem te scheuren of een schermpje op water te zetten.
Ook het pannekoekplantje is niet zo bijzonder. Wel dat ie in de bloei staat. Het schijnt dit te doen als er grote temperatuurswisselingen zijn. Heb v.d. week een 2e Olifantsoor gekocht. Ook deze houden mensen meestal binnen, maar deze  staan ook leuk bij de vijver. Wel lastig om over te houden want ze mogen absoluut geen vorst hebben. Ik knip het blad voor de vorst eraf omdat het te groot wordt, de ingevraven kuip moet eruit dan uit en gaat de schuur in.

De Toscaanse jasmijn is helemaal teruggesnoeid en begint weer uit te lopen. De meeste mensen zullen hem na deze winter weg hebben gedaan, maar als je geduld hebt zijn ze na 3 jaar weer een beetje op niveau.

Enkele hortensia’s laten kun knoppen alweer zien. De Rudbeckia Hirti is een fraaie donkerbruinrode zaai-zonnehoed. Verder Een gele plant/bloem, waar ik de naam niet meer van weet. En de wilde kaardebol is voor en na de bloei ook mooi.

De clematis Purperea Plena Elegans neemt flink bezit van het klimrek. Ik hoop dat de klimroos zich er niet door laat verdringen.

In het prieeltje is het weer raak. De zwaluwen doen soms een aanval op de neppers!

Volgende week verwacht ik muziek in de grasborder. Wordt vervolgd..

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Hier mooie herinneringen aan de kerkepaden in de Achterhoek, met toen voor ons de eerste kennismaking met rustpunt bij boer (Achterhoekse naam komt effe niet naar boven). Inmiddels zijn er ook hier een groot aantal rustpunten, in navolging, te vinden. Ook het fietspad over een oud spoor, zo heerlijk rustig!!!!!
Prachtig de Hirti, en is de gele bloem soms een Tithonia Mexicaanse zonnebloem????

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Dag Harry,
Wat een mooie plaatjes vooral die met de wilde bloemen in de bermen. Ik zag een bordje staan van akkerranden beheer, een goede zaak!
Wist niet dat het pannenkoek plantje ook kon bloeien. Ik heb ze ook jaren gehad en veel uitgedeeld. Heb er nog één en die staat nu buiten.

Reageren op