Groei&Bloei Kortere avonden

Kortere avonden

Kortere avonden

We kunnen weer genieten van mooi weer, maar ’s avonds is het alweer vroeg donker. Rond de herfsttijd kunnen er weer prachtige plaatjes geschoten worden, zeker bij wolkenpartijen en als het mistig wordt.

De pruimen zijn bijna geplukt en ook gevallen. Door de natte zomer hebben we bijna geen wespen. Nu doen bijen en vlinders zich tegoed aan de vruchten. Op de composthoop zijn tientallen vlinders waar te nemen. De Crocosmia Emberglow heeft zijn zaadknoppen gezet.

De blauwe Liriope Muscara staat nu te schitteren. Opvallend is dat sommige pollen niet bloeien en andere weer wel. In de buurt staat een blauwe hortensia. De Artisjok lijkt heel wat, maar is slechts 20 cm hoog. Hoe krijg je hem 2,50 mtr hoog?

De Eupatorium Cappillifolium elegant plume heeft mooi lichtgroen en fijn blad en ik gebruik hem in de blauw/gele border. Andere bloemen zoals de Verbena,  komen dan mooi uit. Een etage hoger verschijnen de pluiszaden van de Clematis Tangutica. In de buurt bloeit nu ook de Caryopteris Heavenly blue, helaas niet al te uitbundig.

De Kokardebloem lijkt qua kleur wel mee te gaan naar de herfst van geel/rood worden ze wat bruiner.

De rose/witte herfstanemomen doen dit jaar het geweldig. We hebben ook nog enkele witte in de tuin staan.

De Pinky winky hortensia op stam blijft klein. Waarschijnlijk last van wortelvraat.

Weer zijn er jonge duiven, deze zitten nu in een nest in de Campsis. Nog net gefotografeerd voordat ze uitvlogen. Grappig dat ze een veel grotere snavel hebben de ouders. functioneel, want het is een heel spektakel om te zien hoe ze voedsel uit de krop van moeders halen.

Een aantal grassen komen mooi in de pluim. De Clematis Montana zet even aan voor een 2e bloei.

De stek van een vlinderstruik heeft het in zich om al direct bloemen te zetten.

De rose Diascia heeft het met de zon nu pas naar zijn zin. De Viburnum Rhytidophyllum heeft al rode bessen en omdat deze struik zo’n 3 meter hoog is, valt dat wel op.

De Gaura heeft zich aardig uitgezaaid. Ik moet ervoor zorgen dat ze volgend jaar ondersteund worden, want ze hebben de neiging te gaan liggen.

Het winterproject “tufsteenmuur” vordert.  Een fors klusje omdat elke steen ( 400st)  schoongebikt wordt. De bedoeling is de tufstenen niet te lijmen of te metselen, maar op te sluiten in een schanskorf. Ik heb me enigszins verkeken op de dikte/stevigheid van de betonmatten. Deze zijn te dun en dus onvoldoende stevig. Met een stevige wind moet het wel blijven staan.. of dan toch maar lager maken? of metselen/lijmen? Of verbindingsdraad? Wordt vervolgd.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

Paul

Paul

Hallo Harry,
Ben er even uit geweest… wat zijn jouw plannen met het tufstenen muurtje? Bedankt voor je mooie september rondje door de tuin. Groetjes,.

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

dag Paul,
Er stonden een aantal viburnums die als haag dienden en v.d. winter doodgevroren zijn.De haag was vrij breed en slecht toegankelijk aan de voorzijde. Ik heb al eerder tufstenen in een verhoogde border toegepast en wat me opvalt is dat daar vanzelf varentjes, mossen en kleine plantjes inkomen doordat de stenen vocht vasthoudt en zo voor een microklimaat zorgt.  Een muurtje/wandkering is toegankelijker en kan voor een schaduwhoekje zorgen, er staat ook nog een pruimenboom in het midden. Aan de zuidzijde komen rozen.  Groet.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Prachtige zonsondergang geschoten, en wat een heerlijke nazomeravonden hebben we al gehad, windstil en toch aangenaam om buiten te zijn, jammer dat het licht te vroeg uit gaat. De bloemenpracht laat zich door het aangename weer van z’n mooiste kant zien.
Groet

Reageren op