Groei&Bloei Langs Grote sloot en drama in de sloot

Langs grote sloot en drama in de sloot

Langs Grote sloot en drama in de sloot

We fietsten heen en terug langs een dik vijftien kilometer lange, bijna kaarsrechte sloot, de Grote sloot van De Zijpe, de grote sloot ligt links achter de rietkraag. Het koetenpaar in de sloot achter het huis, had vorige week zondag een nest met zes pullen en nu, een dikke week verder……een leeg nest.

Kocht tulpen in bulk, de bollen rommelden wat door elkaar, sorteerde ze op vorm, en plantte ze, met een verrassend effect. Na bloei van Tulipa clusiana Lady Jane, zag ik nieuwe bloemknoppen verschijnen, het lukte om de uitgebloeide bollen, vanwege lichte grond, er tussen uit te trekken, en na een week bloeide de Tulipa limifolia Honky Tonk in een zacht gele kleur met een roze veeg op buitenste bloemblad, een prachtige tulp.

Uit dezelfde bulk, de zacht paarse Ipheion, wijfjesplant, met nog maar een bloemetje.

Kreeg een nieuwsbrief daarin werd gesproken over de Smyrnium perfoliatum, de doorwaskervel, een onbekende. Tijdens fietstocht op Wieringen op bezoek in de pluk- en picknicktuin op Stroe, zag ik een combinatie van een hoge, stevige groen/gele plant en een paarse akelei, herkende hem als de Smyrnium, toevallig en heel mooi!!!

Na een hele periode prachtige zonnige dagen, leken de IJsheiligen dit jaar toe te slaan met een paar koude nachten, een dreigende situatie voor de vroegst gebouwde aardappelen die al boven de grond stonden, uit voorzorg toch maar aangeaard.

Een aantal overgebleven bloemen op de volkstuin, vooral de slaapmutsjes, geven de tuin al flink wat kleur, die met een zacht roze zweem vind ik de mooiste, ook een aantal duizendschonen beginnen te kleuren net als het komkommerkruid, en een knaloranje wolfsmelk, in de achtertuin komen de irissen op stoom.

Zaaide een aantal weken geleden bloemzaden in de volle grond, de opkomst is tot nu toe matig, terwijl diverse groentezaden dezelfde periode gezaaid wel goed opkwamen.

Zaaide thuis allerlei kruiden in potten, en ook: pompoen, augurk, komkommer en tomaat en vandaag een aantal speciale eenjarige bloemen.

Plukte afgelopen vrijdag wat eerstelingen van de tuin en schikte die in het witte bollenvaasje!!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Antje Bömer

Antje Bömer

dag Veris,

Het doet altijd een beetje pijn als je ziet of merkt dat een nest plotseling leeg is!
Ik had eenzelfde ervaring deze week met 2 jonge eekhoorntjes. Had ze slechts één keer opvangertje zien spelen om de boom. Letterlijk voor mijn ogen zag ik een grote zwarte kraai iets op peuzelen wat verdacht veel op een eekhoornlijfje leek. Zijn partner zat inderdaad het eekhoornnest te inspecteren…. Gelukkig vlogen ze weg met de buit. De volgende dag waren ze er weer!!! Het is wel de natuurlijke gang van zaken maar liever niet vlak voor mijn neus. ( 20 mtr. afstand)

Hartelijke groet

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK