Groei&Bloei Magie in de bloei

Magie in de bloei

Magie in de bloei

De Twister - magie in de bloei Bij het zien van de plaatjes bij logje (20-8) van Paul met bovenstaande titel moest ik denken aan zomerkleuren en gloomy, en de woorden: magie in de bloei zetten mij aan het denken.

Gloomy:

Was voor mij een term van Elisabeth de Lestrieux voor bloemen met zacht groene en witte kleuren en veeg van een zacht kleurtje. Las van de week ergens: Lestrieux gebruikte gloomy voor een tuin met donkerrood en zwart. Vond bij vertaling: somber, duister, naargeestig en troosteloos, (klopt beter) denk dat ik bij gloomy dus meer moet  gaan denken aan de diep donker paars gekleurde bloemen/planten.

Zomerkleuren:

Leerde op kleurenanalyse: kleuren te rangschikken in: lente-, zomer-, herfst- en winterkleuren.

Winterkleuren: wit, zwart, grijs, vanille geel, brandweer rood, groen, blauw en paars, geen bruin

Zomerkleuren: bovenstaande kleuren afgezwakt met grijs, beetje bruin

Herfstkleuren: bruin, geel, oranje, groen en blauw, geen zwart

Lentekleuren: bovenstaande kleuren afgezwakt met wit, maar minder bruin en meer varianten op oranje, groen, blauw/paars, geen zwart

Je moet een beetje denken aan de seizoenen:

lente: met fris geel, oranje en blauw

zomer:  als op een zwoele avond alle kleuren van de lente een beetje vervagen

herfst: alles zwakt af, verkleurt naar geel, oranjerood en bruin, verdord

winter: sneeuwwit en hartstikke donker, zwart

Verder dat veel mensen hun kleurenpalet, soms onbewust anderen heel bewust gebruiken

 

Uit: Kleurenleer van Johannes Itten leerde ik veel over kleuren en kleurcombinaties d.m.v. kleurencirkel.

 

Ik zocht verder op:

Magie

Bij magie vond ik: manier waarop MENSEN proberen natuurlijke krachten te beïnvloeden, maar ook:

De kunst, om de geheime krachten der natuur, ook geesten en demonen, te beheersen.

Magie of toverij is de vermeende kunst van het manipuleren van de werkelijkheid met behulp van speciale objecten, spreuken en rituelen op basis van verborgen krachten

En magisch

Daar vond ik: met een bijzondere, bovennatuurlijke betekenis maar ook: betoverend,  bovennatuurlijk, door toverkracht, sterke beïnvloeding uitstralend en toverachtig.

Bij bloei vond ik in het botanisch woordenboek:

Bloei = de periode waarin de plant gewoonlijk bloeiend kan worden aangetroffen, de tijd waarin iets bloeit, het moment waarop de bloemen opengaan.

Bloeigestel = het totaal van bloemen, bijbehorende stengeldelen en blaadjes

Bloeikolf = een aar met een dikke hoofdas

Bloeischede = schutblad om bloem

Bloeitijd = zie bloei

Bloeiwijze = zie bloeigestel, vorm en plaatsing van bloemen op een plant

 

Leerde op deze zoektocht dat de BLOEMkleur (bloeikleur?????) slechts een deel van de betovering is.

 

Bij de plaatjes: Laatst geplukte boeket 2020, twee lente boeketjes en drie boeketten in favoriete kleuren. Probeer in boeketten als het kan bloemen van drie verschillende vormen te plaatsten: scherm, aar en rond/vlak.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (7)

Angela's tuin

Angela

Hoi Veris,

Kleur is inderdaad belangrijk
T geeft een bepaald gevoel, wat je niet goed kunt omschrijven soms.
Ik heb t niet zo op rose in huis maar wel buiten in de tuin. (Hemelsleutel en Persicaria)

Reageren op

Antje Bömer

Antje Bömer

Hoi Veris,

Kleur kan ook zeer bepalend zijn hoe je er op zijn ” voordeligst ” uitziet. Ik bedoel hiermee de kleuren die je kiest voor je kleren. Toen ik besloten had mijn haren niet meer te laten verven ging ik twijfelen over mijn uiterlijk. Ik heb toen een kleurentest laten doen bij een visagiste : heel verrassend.. Ik kreeg een sjaal met een onbestemde kleur om mijn hoofd en toen ging ze elke keer een andere kleur zijden sjaal om mijn schouders leggen. Het gaat niet om de kleur van het haar maar om je huidskleur. Ik ben een lentetype : frisse kleuren.
Fijne week.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Sorry voor mijn late reactie. Ik voel me verlegen worden bij de aandacht voor de Twister. Wat een logje niet teweeg kan brengen, magie en gloomy. Ik ben – zoals je misschien wel hebt gedacht – iets ruimdenkend in beide begrippen. Ik heb veel boeken van Elisabeth de Lestrieux, Het Kleine Paradijs was ons eerste tuinboek. Gloomy voor mij is de donkere kant van magie en aangezien de knollentuin een bomentuin en het moet hebben van voorjaarsbloeiers heeft de magie daar een gloomy randje. Weet je, het mooie van magie voor mij is dat magie nooit hetzelfde is, zo’n beetje ingevuld als een antwoord op de vraag wat het mooiste boek dat je ooit las of de mooiste muziek is die je ooit hoorde. Nou, ieder levensfase heeft zijn mooiste. Magie is persoonlijk en afhankelijk van het moment. In de tuin zijn voor mij die planten magisch die niet “kunnen kiezen” wat voor bloemkleur ze hebben en zo met mijn fantasie aan de wandel kunnen gaan. En dat is zo heerlijk aan een tuin: wegwezen en toch thuis zijn…
Groetjes.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Angela,
Naast kleur heeft de combinatie van kleuren zijn invloed, al zegt men: kleuren in de natuur kunnen niet vloeken. Een goede kleurencombinatie geeft een mooie uitstraling, wanneer de combinatie minder geslaagd is ontbreekt die of stoort. Leerde op workshop kleurencombinatie (kleding) wanneer je een goede combinatie van kleuren draagt: zegt men: wat zie je er mooi uit, bij minder passende kleuren: wat een mooie jurk/trui.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Antje,
Mijn kleurenpalet: de winterkleuren, ben heel tevreden met de kleuren die daartoe behoren: zwart, wit, veel groen, blauw/paars en oranje naar donker rood. Net wat je schrijft, ze kleuren het beste bij je huid, ze maken de combinatie mooier.
Door workshop leerde ik ook welke kleuren bij welk kleurenpalet hoorden, en dat combinaties binnen elk kleurenpalet beter tot hun recht komen dan een combinatie uit een of meerdere pallets.
Heb genoten van de witte tuin op Sissinghurst, maar ook van mijn tuin boordevol oranje goudsbloemen.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Maakt niet uit, had ook even wat tijd nodig voor reactie.
Was een leuke ontdekkingstocht, kwam van alles tegen, zoals: leuke verhalen over Lestrieux, die ik nog niet kende.
Leerde ook andere betekenissen van diverse woorden, en, wat is juist: bloeikleur of bloemkleur????
Over iedere levensfase heeft z’n mooiste….............en wat gaat er met mijn fantasie aan de loop moet ik nog effe nadenken.
Op mijn ontdekkingstocht werd ik geraakt door de muziek van Olafur Arnalds: Live at the Sydney Opera house digital seasons.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Heb naar de muziek van Olafur Arnalds geluisterd; lijkt op een moderne Arvo Pärt met wat digitale uitbreidingen. Heel ruimtelijk en smaakvol. Bedankt. Groetjes.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK