Groei&Bloei Mijn tuin is winterklaar! Maar wat is dat eigenlijk….

Mijn tuin is winterklaar! Maar wat is dat eigenlijk….

Mijn tuin is winterklaar! Maar wat is dat eigenlijk….

Mijn tuin is winterklaar! Maar wat is dat eigenlijk....? Trots komen de berichten op social media voorbij: ‘Mijn tuin is winterklaar!’ En elke keer weer vraag ik me af wat dat nou eigenlijk is...? Kijkend naar de foto’s die bijgevoegd zijn, zie ik kale tuinen: afgeknipte planten, kale borders, zwarte aarde. En als ik dat zo zie, vraag ik me direct af wie daar dan zo blij mee is....

Mijn tuin is winterklaar!

Maar wat is dat eigenlijk....?

 

Trots komen de berichten op social media voorbij: ‘Mijn tuin is winterklaar!’

En elke keer weer vraag ik me af wat dat nou eigenlijk is...? Kijkend naar de foto’s die bijgevoegd zijn, zie ik kale tuinen: afgeknipte planten, kale borders, zwarte aarde.

En als ik dat zo zie, vraag ik me direct af wie daar dan zo blij mee is....

Het begrip ‘winterklaar’ is haar eigen leven gaan leiden de laatste jaren. Tuinen moeten netjes de winter door, zodat ze in het voorjaar weer kunnen schitteren. Voordat de vorst in de grond zit gaan we massaal de tuin in met hark, snoeischaar en groene container.

Maar... we vergeten hierbij een aantal belangrijke zaken.

Ik strooi wat termen rond als:

S I E R W A  A R D E

V O R S T

D I E R E N

 

Sierwaarde

Als je bij je beplantingsplan let op hoe een plant er na de bloei uitziet, dan kun je er extra lang van genieten.

Sommige planten, bijvoorbeeld de Echinacea – Zonnehoed, zijn ook na de bloei erg mooi. Met hun stevige stengels en hun harde ‘hoofd’ staan zij nog lange tijd na de bloei te schitteren. Ook is de Cimicifuga (Zilverkaars) prachtig om van te genieten, ook na de bloei. En wat dacht je van heel veel siergrassen?

Laat je een aantal planten staan, dan houdt dat in dat je ook tijdens de wintermaanden kunt genieten van de tuin!

En wees eerlijk: die tuin is er ook in de winter....

 

Denk natuurlijk wel goed na over zaadvormende bloemen, zoals bijvoorbeeld Alchemilla mollis (Vrouwenmantel). Als jij niet wilt dat zij overal in de tuin haar mooie hoofdje laat zien, dan snoei je na de bloei de bloemen weg. Dus, inderdaad, blad kun je uitstekend aan de plant laten.

 

Vorst

Kale grond is kouder dan afgedekte grond. Een natuurlijk dekentje van blad biedt voor een aantal planten net genoeg warmte om weer te kunnen schitteren in het voorjaar.

Vind je het te rommelig staan? Dan kun je natuurlijk ook een gedeelte weghalen. Om de voetjes van de plant dek je het lekker warmpjes toe.

Wedden dat veel planten jou dankbaar zijn?

 

Dieren

Zoals wij ons terugtrekken in ons huis, warmpjes naast de kachel. Zo trekken sommige dieren zich terug onder een warm bladerdek. En als wij massaal al die bladeren wegharken, dan wordt het een koude winter voor veel dieren.

 

Maar.... schimmels dan....?

Als je bladeren op een dikke hoop laat liggen, dan kunnen schimmels ook ontstaan. En sommige schimmels zijn schadelijk voor de tuin.

Als je bijvoorbeeld (echte) meeldauw in de tuin hebt, dan is het raadzaam om de aangetaste bladeren te ruimen uit de tuin.

Helaas zitten schimmelsporen ook in de lucht en kun je dus niet altijd voorkomen dat jouw tuin aangetast wordt.

 

Vanzelfsprekend is het wel mooi om even aandacht aan het gazon en de hagen te besteden. Het gazon en de hagen groeien weer mooi uit in het voorjaar en hebben het in de winter niet nodig om toegedekt te worden. En hierbij geef ik toe: het oog wil ook wat...

 

Conclusie

Laat iets achter in de winter. Niet alleen voor jezelf (om naar te kijken), maar ook voor de dieren en de planten.

Haal de lelijkste, uitgegroeide stengels weg, snoei de haagjes nog even netjes en ga met een keurig gazon de winter in. Ach, en bladvrije paden en terrassen zijn ook handig tegen het uitglijden....

Kijk ook op www.maikekaspers.nl voor nog meer inspirerende blogs en informatie!

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl