Groei&Bloei Over Eeuwig Moes: biocultureel erfgoed / Blik op de Tuin no. 795

Over Eeuwig Moes: biocultureel erfgoed / Blik op de Tuin no. 795

Over Eeuwig Moes: biocultureel erfgoed / Blik op de Tuin no. 795

Soms heeft een term of woord meerdere betekenissen, zo ook: Eeuwig Moes......

Op zoek naar informatie over moestuinieren kwam ik ‘Eeuwig Moes’ tegen; ofwel oude wijvenkool of stekkool. Eeuwige moes is een lekkere bladkool, waarvan de teelt al sinds lange tijd in Limburg plaatsvindt. Deze winterharde kool behoort evenals bloemkool, spruitkool en broccoli tot de soort Brassica oleracea en is een van de eerste in cultuur gebrachte wilde kolen. In tegenstelling tot zijn broertjes en zusjes is ‘Eeuwig Moes’ alleen te vermeerderen door te stekken, dus niet uit zaad. Dit betekent, dat we deze plant alleen levend kunnen bewaren en niet in een zadenbank, zoals in de wereldzadenbank op Spitsbergen. Een plek, waar dit kan, is (zie ook vorige column) het Centrum voor Genetische Bronnen in Nederland, het CGN in Wageningen. Het CGN houdt zich bezig met het behoud van genetische bronnen van gewassen, landbouwhuisdieren en bomen. Dit is van groot belang, omdat dergelijke genetische bronnen in de toekomst een waarde voor de voedselproductie en landbouw kunnen hebben, bijvoorbeeld na oorlogen of natuurrampen.

‘Eeuwig Moes’ is ook de naam van een netwerk, dat is aangesloten bij de Stichting De Oerakker. Zaden van oude, vaak vergeten akkerbouw- en groentegewassen en -rassen, waaronder oude koolgewassen hebben hun onverdeelde aandacht. Dit netwerk zet zich in voor het behoud en het telen van historische gewassen en rassen. Ruim 70 belanghebbende organisaties en initiatieven, zoals beheerders van historische- en landgoedtuinen, musea en anderen, zijn bij het netwerk aangesloten. Wist u trouwens dat de handel in zaden van koolgewassen vroeger in handen van marskramers was, totdat rond 1800 de eerste gespecialiseerde zaadproducenten en handelaren verschenen?

Anneke

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

 

 

 

 

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)