Groei&Bloei Pech met mimosa

Pech met mimosa

Pech met mimosa

Blik op de Tuin 2020: Sommige planten roepen mooie herinneringen op....zo ook mimosa......

Een paar weken geleden zag ik op de bloemenmarkt in Delft prachtige mimosa, Acacia dealbata, in potten staan. De koopman die druk aan het telefoneren was, riep me de prijs toe en ik besloot op de terugweg een exemplaar te kopen. Dikke pech echter, want op de terugweg bleken alle planten verkocht en stonden ze, keurig verpakt, op hun nieuwe nog winkelende baasjes te wachten. Mimosa is lid van de vlinderbloemenfamilie, de Fabaceae. Hoewel je zou denken, dat mimosa uit de mediterrane regio afkomstig is, komt deze plant van origine uit Zuidoost-Australië en is  hij vandaaruit over heel de wereld verspreid. Het is een snelgroeiende wintergroene boom of struik, die wel een hoogte van 30 meter kan bereiken. Het is een pioniersoort, die na bosbranden als een van de eerste kale gebieden koloniseert. Niet voor niets staat mimosa in sommige landen, zoals Zuid-Afrika, bekend als een invasieve exoot. In de winter en in het vroege voorjaar verschijnen trossen met heldergele pluizige bolletjes, die ook nog eens heerlijk ruiken. Het blad is dubbel geveerd, lijkt op het blad van varens en is wintergroen. In ons klimaat is het een mooie plant voor op het balkon of terras, maar een warm plekje is wel aan te bevelen.

In Italië is mimosa het symbool van Internationale vrouwendag, la Festa della Donna. Vrouwen krijgen op 8 maart van iedereen bosjes gele mimosa, zoals van hun mannen, collega’s en winkeliers. Het symbool van vrouwelijke solidariteit stamt uit 1946, en is geïntroduceerd door de Unione Donne, de partij, die vrouwen met verschillende politieke achtergronden verenigde.

Anneke

 

 

 

 

 

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl