Groei&Bloei Slakkenbuffet Blik op de Tuin week 28 /1015 2021

Slakkenbuffet blik op de tuin week 28 /1015 2021

Slakkenbuffet Blik op de Tuin week 28 /1015 2021

Heerlijk vinden ze mijn mooie planten.....

Slakken in allerlei soorten en maten schuiven iedere avond aan bij het groenbuffet in mijn tuin. Soms komen ze al vroeg in de namiddag, op weg naar restaurant ‘Vreet je gratis vol’ waar de blaadjes het sappigst en groenst zijn. Ze zijn vooral gek op jonge planten, die ze dan ook tot aan de nerf toe kaal vreten. Maar ook planten die net een plaatsje in de tuin hebben gekregen en waar je hoge verwachtingen van hebt, vallen ten prooi aan hun schranspraktijken, zoals die arme donkerroodbladige Sambucus nigra. Soms mogen planten zelfs niet eens op hun gemak uitbloeien, zoals die prachtige Delphinium, die ik bij een plantenmarkt niet kon laten staan. Vooral grote, dikke vette, bruine naaktslakken zijn van de partij. Ze doen me door hun uiterlijk aan walvissen denken. Naaktslakken houden van donkere, vochtige plekken en verstoppen zich overdag op de grond, diep tussen de planten. Ze houden van een vochtige omgeving omdat ze daar minder kans hebben op uitdroging. Deze slakken komen bij het vallen van de avond en 's nachts, tussen maart tot oktober te voorschijn. Ze kruipen soms tot boven in de buitendruif en verschuilen zich, als ik op oorlogspad ben, tussen de blaadjes. Maar ze hebben pech, want hun aanwezigheid blijft niet onopgemerkt. Net voor de avond valt, ga ik regelmatig op oorlogspad en afgelopen week zijn er zeker 60 op een plekje beland waar ik het met u niet over wil hebben. Tja, het is vervelend, maar een slakkenprobleem stelt niets voor als je ziet wat overmatige regenval allemaal teweeg kan brengen!

Anneke

 

T https://twitter.com/blikopdetuin;  F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Dirk van Noort

Dirk van Noort

Bij toeval ontdekt. Een regenpijp van ongeveer een meter lang en 70 mm doorsnede lag in mijn tuin en daar zaten een heleboel slakken in. Loop even naar een plek die hier goed geschikt voor is en even stampen en ze vallen eruit en leg het weer neer voor volgende lading.

Reageren op

Anneke Duyvesteijn

Anneke Duyvesteijn

Wat een superidee, Dirk! Bedankt!

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK