Groei&Bloei Sprookjesachtig - Blik op de Tuin no. 979 2020

Sprookjesachtig - blik op de tuin no. 979 2020

Sprookjesachtig - Blik op de Tuin no. 979 2020

Bloemen kunnen je soms diep raken....

Blik op de Tuin (no. 979) – Het Hele Westland: week 45/2020

Sprookjesachtig

 

Nog nooit was ik zo geraakt door de schoonheid van de natuur, als toen ik Les Jardins de Martels in Giroussens, ten noorden van de Franse stad Toulouse, bezocht. Waar in de tachtiger jaren van de vorige eeuw nog mais groeide, is nu een sprookjesachtige, botanische tuin te vinden, die ca  3,5 hectare bestrijkt. De  terrasvormige Tuinen van Martels zijn sinds 1994 geopend voor het publiek en naast tal van vijvers zijn er prachtige veelkleurige vaste plantenborders, een bananenplantage, een minifarm en een tropische waterkas met waterlelies. In de tuinen groeien meer dan 2500 planten uit alle continenten, maar de mooiste botanische schatten zijn te vinden  in de oude eendenvijver, die getransformeerd is in een gigantische lotusvijver. Perfecte witte en roze lotusbloemen, soms metershoog, brachten me door hun schoonheid werkelijk van mijn stuk. Natuurlijk had ik wel eerder een lotusbloem gezien, maar nooit zo’n grote hoeveelheid bij elkaar en nooit met afmetingen van bijna 25 centimeter in diameter. Een lotustempel en een watertrap maken het plaatje compleet en als je niet bang bent voor natte voeten kun je op houten stapstenen een wandeling tussen de planten over het water maken. De heilige lotus of Indische lotus, Nelumbo nucifera, is een waterplant, die goed gedijt in moerasachtige bodems. Lotus komt van oorsprong uit Indonesië en India. De wortelstokken van de plant kunnen een groot wateroppervlak bedekken. Lotus staat voor puurheid en zuiverheid en dat is niet voor niets want door de waterafstotende eigenschap van de bloemblaadjes blijft er nooit water of modder aan de bloem hangen. Een aanrader: www.jardinsdesmartels.com.

Anneke

T @blikopdetuin F www.facebook.com/GroeiBloeiWestland.

Blik op de tuin – Vragen kunt u stellen via: info@westland.groei.nl; activiteiten van Groei en Bloei Westland vindt u op: westland.groei.nl

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK