Groei&Bloei Uitersten voor de lens

Uitersten voor de lens

Uitersten voor de lens

De blauwe (semi-eenjarige) winde bloeit nu rijker dan een maand geleden, maar nog even en de vorst heeft de laatste bloemen geoogst. Het zaad dat op de grond valt, kiemt in de winter blijkbaar vanzelf heb ik het idee, want in het nieuwe jaar komen die prachtig blauwe bloemen gewoon weer terug. De witte, de echte blijvertjes, hebben we helaas ook genoeg. Daar is geen onkruid tegen gewassen als je ziet wat voor ondergronds kabelsysteem die eropna houdt.

Heel bijzonder en een half jaar te vroeg zijn de eerste bloemetjes van Cyclamen parviflorum die je eigenlijk eerder ruikt dan ziet. Ik rook een viooltjesluchtje en zag later pas het eerste bloemetje. Het bloemsteeltje van deze priegelige soort is slecht drie tot vier centimeter hoog, beslist geen vakkenvuller. Ik weet een heel mooie pol te staan in een particuliere tuin, en dat is echt smullen voor de liefhebber. De foto daarvan is van maart van dit jaar.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (3)

Antje

Antje

Dag Paul,

Ik vind jouw cycaampjes zo mooi! Heb er al diverse gekocht en gepoot maar ik mag mijn handen dichtknijpen als ik in het vroege voorjaar een paar bloempjes zie verschijnen.

Reageren op

Paul

Paul

Beste Antje,
Over het algemeen kun je zeggen dat de bekende cyclamensoorten (coum en hederifolium) tegenwoordig prima de winter door komen in de volle grond. Kies daarbij de standplaats wel zorgvuldig, bijvoorbeeld onder bladverliezende struiken (hazelaar of zo) en bomen, en cyclamen gaan net als krokussen en sneeuwklokjes spontaan verwilderen. De knollen houden van een schaduwrijke én kalkrijke plek in de tuin. Op de Veluwe tuinier je in wezen op wat arme grond. Je kunt het beste als volgt te werk gaan: meng de aarde in de plantgaten 1 op 1 met bladaarde (zakken koop je bijvoorbeeld bij de Hessenhof) en eigen compost (wat klei(korrels) erbij), denk dan niet in het formaat van een 9x9 potje maar meer in emmer formaat, een methode die Kath Dryden gebruikte of anders kijk eens in het boekje Tuinieren Op Droge Grond. Voeg jaarlijks in de zomer (als de cyclamen hun blad kwijt zijn) een flinke dosis bladaarde toe aan de bodem in de vorm van een mulch. Probeer de zaaddozen (krulletjes) te sparen. Cyclamen kunnen vochtig staan, maar echt nat gaan ze rotten. Te droog gaan ze snel in (eeuwige) rust. Succes en hartelijk groet, Paul

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Wat een prachtige, paarse bloeiers, mijn voorkeur gaat uit naar de parviflorum, mooi gewasje met iets extra’s zijn voor mij de tuintoppers!!! (zet hem op mijn wenslijstje).
Durf het niet aan met paarsblauwe winde, genoeg pispotjes hier! Al schijnt er wel een methode te zijn om ze te verwijderen, geldt eigenlijk voor allerlei plantmateriaal, geef ze dat waar ze een hekel aan hebben, b.v. houden ze van compacte grond, maak die dan los, of, geef planten die van kalk houden tuinturf en houden ze van zure grond geef ze kalk, klinkt logisch, effe aanpakken en natuurlijker dan de gifspuit!
Groet

Reageren op