Groei&Bloei Volkstuin: een paradijs

Volkstuin: een paradijs

Volkstuin: een paradijs

Wat is er mooier voor een stadsmens om een eigen stukje tuin te bezitten waar je zowel je eigen groenten kunt kweken, bloemen en planten kunt bewonderen en ook nog eens gelegen is in een prachtige omgeving waardoor het haast lijkt op je eigen paradijs.

Laat ik meteen maar duidelijk zijn, het is niet echt mijn bezit. Ik huur het stuk land van een boer tegen een gering bedrag per jaar. Gering als je het vergelijkt met bijvoorbeeld de huur van standplaats voor je caravan of tent. Mijn bijdrage is ongeveer 350 euro per jaar voor een stuk van 11 bij 44 meter. Aan de voorkant en aan de achterkant bevinden zich weilanden waar schapen, koeien en paarden grazan. Dat is op zich al een belevenis. In het voorjaar de dartelen er lammetjes en kalfjes rond. Het hooien is ook altijd weer een belevenis en de vogelstand laat ook niet te wensen over. 

Op dit moment is het een spektakel met alle jonge boerenzwaluwen die over de graslanden scheren en fourageren op mijn rozenboog waar zij nog steeds gevoed worden door de ouders. Op minder dan vijf meter afstand van mijn zitplek. En gaandeweg worden ze ook steeds tammer en laten zij zich niet bij elke beweging verjagen.

Ook enkele grutto's, veel kievitten en scholeksters bevolken de graslanden. En op 's zomerse dagen vliegen er vaak buizerds rond die je al kan horen voordat je ze ziet. Het geluid van een buizerd is voor de kenner onmiskenbaar.

Terug naar het dartelen van de lammetjes en de kalfjes. Het blijft toch en raar gevoel dat je weet dat in de loop en aan het eind van het jaar deze beestjes door de boer in vleespakketten worden aangeboden. Veel tuinders maken daar gebruik van. Maar ik realiseer mij dat een boer niet van de wind kan leven. Het is zijn broodwinning.

In het vroege voorjaar als de zon een paar dagen flink heeft geschenen komen de karpers in de boerensloten paren. Werkelijk een bijzonder schouwspel. Want er zwemmen karpers bij die je als hengelaar graag eens aan je haak zou willen slaan. Sommige zijn makkelijk 60 cm groot en kunnen nauwelijks zwemmen in de ondiepe sloten.

En nu is het de tijd voor zwanenbloemen en de egelskop. 

NOg niet veel informatie over mijn volkstuin zelf maar dat komt in de volgende tuinlog.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (1)

Veris-lente

Veris-lente

Beste B(r)ouwer,

Wat een heerlijk verhaal over je tuin…...... paradijs!!! Zo klinkt het en zo ziet het er ook uit.

Reageren op

Onze website maakt gebruik van cookies om het gebruik en functionaliteit te waarborgen. Meer informatie hierover vind je op onze cookie instellingen pagina.

OK