Groei&Bloei Week 33 2021: tomaten cyclamen zomerbloemen en -beestjes

Week 33 2021: tomaten cyclamen zomerbloemen en -beestjes

Week 33 2021: tomaten cyclamen zomerbloemen en -beestjes

Al wil niet al het plantmateriaal aanslaan er zijn er ook die dat wel doen!!!

Bijvoorbeeld de tomaten, er staan meerdere soorten in potten en meerdere vruchten beginnen al te kleuren. Zaaide augurk ter plaatse in pot en die kwam goed op er zit flink schot in, vruchten????

Slakken zijn opruimers, ze houden ook van jong en slappig, de schade aan de courgettes geeft dit precies weer, de aangevreten grote courgette had een verrot kontje, en de kleine courgette groeide niet goed (denk door nattigheid) de perfecte courgette, geen centje pijn, was heel leerzaam om dit zo duidelijk om te zien.

Bouwde in de lente twee soorten knoflook, heel even kwam er wat loof op wat ook weer verdween (slakken?) dacht dat de knoflook verloren was gegaan, wat zeker verloren ging waren de knolselderie planten die ik op de plek van de knoflook bouwde, die planten waren zeker prooi van de slak. Tijdens planten van de knolselderie stootte ik al op knoflook bolletjes en nu zie ik weer knoflook groen verschijnen ben benieuwd wat er nog aan knoflook in de grond verstopt zit.

Verzamelde en kocht bollenpotten voor de cyclamen, in een oude pot vond ik een helleborus zaailing, deze zou een perfecte compagnon zijn voor cyclamen, las ik in cyclamenboek, daar wilde ik eigenlijk de allergrootste oude cyclaam bij planten, maar omdat daar bloemknopjes in zitten getwijfeld of dit voor dit exemplaar wel het beste tijdstip is.

Op de volkstuin ontdekte ik deze donker blauwe lage Veronica, ook de bloemaren zijn niet zo onwijs lang, een heel mooie Veronica om te bewaren, heb er een stokkie bijgezet.

Deze Phloxen staan in de schaduw van o.a. de scharnierbloem, ze zijn er met veel en zien er veelbelovend uit. Een foto waar alle Verbena’s en in allerlei kleuren op staan, en zomerbloemen die aan de andere kant van bloemenvak staan.

Vanmiddag veel rustiger op de tuin, kon koolwitjes en kleine vos fotograferen, het citroenvlindertje was er wel maar liet zich niet vangen.

Ook vandaag was het weer heerlijk zoemen tussen de bloemen, zie heel veel verschillende soorten bijtjes?? op deze Verbena hastata snapte ik er drie, op de scharnierbloem op goed geluk eentje, perfect plaatje.

Vanmorgen vroeg bij boodschappen halen voelde het aan als een perfecte zomerdag, vond het een uitgelezen dag om de neus van West-Friesland over de uiterste grens, de dijk, te fietsen. Al was de zon wat minder te zien, de wind was ook minimaal, we fietsten met de klok mee, de meeste andere keren dat we deze tocht maakten precies anders om. We verkneukelde ons al op de heerlijkste kersen die we op vorig rondje kochten in Schellinkhout, maar geen kers meer te krijgen daar, we hadden gelukt in Blokker, daar werden de laatste kersen van dit jaar net aangevuld en even verder op het Wijzenddijkje vonden we de eerste Delcave appels van dit jaar, de fruitteler plukte vandaag de eerste drie kissies.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Veris,
ik las dacht ik in G&B dat knoflook mogelijk ook engerlingen verjaagt. Dat ga ik dus ook proberen. Kun je gewoon een teentje in de grond stoppen?
bij ons zien we ook veel bijen die nu op de pruimen afkomen en bijna geen wespen. De scharnierplanten doen het bij jouw goed, ze zijn flink hoog. Tomaatjes zien er lekker uit! groet harry

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry
Ja, de teentjes van de knoflook losmaken en met puntje boven planten.
Wespen hebben veel zoetigheid nodig om broed te voeden, zijn dan op hun felst. Wellicht is die periode nog niet aan de orde.
Scharnierplanten hebben het geweldig naar hun zin op de klei, verplaatsen zich langzaam aan naar buitenkant plantvak, zie nu ook dat vernieuwen/voeding nodig zijn. Zie hier en daar ook op nieuwe plekken scharnierplant op komen (zaad) met diepere/rozer kleuren???
In GW in een van de laatste afleveringen vertelde een dahlia kweker dat bij de dahlia de kleuren van de bloem beter behouden bleven bij stekken van dahlia’s, de kleuren d.m.v. vermeerdering met knollen zou lichtere/vagere kleur opleveren.
Tomaatjes kleuren al mooi, maar na heftige regenval vrees ik voor phytophthora.
groet

Reageren op