Groei&Bloei Week 36 en 37 2021 herfst kleuren

Week 36 en 37 2021 herfst kleuren

Week 36 en 37 2021 herfst kleuren

De koperrode Helenium doet de zomer naar herfst kleuren, gelukkig ook nog zomerkleuren op de tuin.

Hard gewerkt op de tuin, aan project gras, maar ook aan verwijderen van overvloed aan zaad van bladvenkel, veronica en blauwe knoop.

Bij zorgen om planten zo goed mogelijk slakvrij en ijzersterk klaar te stomen voor uitplanten op volkstuin, een nieuwe belager van de planten gemist, waar de planten eerst voorspoedig groeiden leek de vaart er in eens uit te zijn geschoten, pas bij vervoer naar volkstuin ontdekte ik de reden: RUPSEN, in een geweldige camouflage kleur, ik was zo gefocust op slak dat ik ze volkomen over het hoofd heb gezien, gr.gr.gr. Naast strooien met slakkenkorrels ook gespoten met natuurlijke bestrijder en dagelijks rupsen en slakken controle. Zie bij een aantal planten al een behoorlijke groeistoot, maar toch ook nog een enkel slachtoffer.

Vond van de week een prachtige vlinder aan plafond, taupe met streep roze en bijzondere glinstering, bij navraag, bleek dit ook een buxusvlinder te zijn, dus niet alleen zwart witte maar ook schitterende parelmoer taupe achtige exemplaren.

Mocht lang geleden wat snoeimateriaal van haagfuchia meenemen, van alle stekjes heeft een de actie overleefd, deze fuchia doet me herinneren aan vakantie in Ierland, waar we door eindeloze hagen niets van het landschap daarachter konden zien.

De gele en rozerode Abution bloeien en groeien op terras.

Vond van de Abelmoschus manihot Hibiscus trionum (Drie uren bloem), een zaailing op de volkstuin, heel klein maar met bloemknop, houd hem in de gaten.

Op de waterput zag ik tussen de uitgezaaide aardbei en fijnstraal in ene cyclaambloemetjes schitteren, was het hun schaduw of toch de plek in de zon die ze tot bloei deden komen, ze zijn klein maar o zo mooi van kleur, en heel bijzonder, lijkt wel of ook heel kleine bolletjes meedoen in de bloei????? Cyclamen hederifolium????

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Veris,
Ja die buxusmot vind ik dan weer wat minder, mijn haag is inmiddels qua blad gehalveerd. Ik dien ook bestrijdingsmiddelen toe, maar om een of andere redenen gaat het dit jaar direct daarna regenen en dat schiet dan ook niet op. Heb dit jaar ook maar eens een feromonenval geplaatst en moet zeggen dat ik er veel mee vang. Je zou toch ondertussen zeggen dat die rupsen zoveel eten dat er geen buxus meer overblijft en dat het soort vanzelf verminderd?
Ik vroeg me af of die hibiscus veel verschilt met die ik zojuist geplaatst heb. Ze zullen wel familie van elkaar zijn. groet

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Mooi die koperrode Helenium achter die gele wolk. Welke plant bloeit zo zacht geel?
Ook hier vordert de ‘graszuivering’.
Die roze bloemetjes horen inderdaad bij C. hederifolium, de herfstbloeier bij uitstek. Als de warmte voorbij is en de eerste plens water is gevallen dan gaan ze van start. Maar geloof me, ze doen het veel beter in de volle grond en dan zaaien ze zich ook prima uit tenminste als je niet schoffelt.
Groetjes en geniet van de mooie zondag die we nog tegoed hebben.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
De buxusmot heeft hier in tweede leg ernstig toegeslagen, de heg op de westkant volledig kaalgevroten en wat later volgde die op de noordkant, zon en schaduw lijken enige invloed op de mot te hebben. Al deden kauwen, zij vielen de haag in grote groepen aan en ook de meesjes, nog zo hun best ze hebben hun buikjes goed gevuld, maar nadat hongerige kleintjes waren uitgevlogen, sloegen de rupsen denk ik toe, het zij zo. Lees dat de haag volgend jaar gewoon weer zal uitlopen, maar opnieuw worden aangevallen, ik geef het een kans, vallen en sprayen lijkt mij onbegonnen werk hier, teveel meters.
Zal in volgend logje een plaatje van het ‘‘plaatje’’ van de Abelmoschus manihot Hibiscus trionum bloem plaatsen, echt prachtig maar…..... een geweldige zaaier, en niet geschikt als snijbloem, of het familie is?????
Geniet nog van de prachtige nazomerdagen!!!

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
De zacht vanillegele wolk heet: Solidago ‘Loysder Crown’, plant van de Hessenhof (Bingerden) zijn prille bloemkleur het mooist, wat later loopt de kleur meer naar crème, eigenlijk te bossig om mooi mee te schikken maar z’n kleur!!!!!! Zacht vanille een favoriete kleur.
De bloemkleur van de hederifolium helemaal top, deze knol gered van kerkelaantje, naam gevonden door goed bestuderen van foto’s en tekst cyclamenboek!!! Heb zo lang nog een vaste verblijfplaats voor de cyclamen, maar wil hem, op de juiste tijd??? wel een betere tijdelijke plek geven.
Ga hard werken op de (volks)tuin maar zeker ook genieten, blijft nog nazomeren tot en met woensdag, geweldig!!!!

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Die Solidago komt op mijn verlanglijstje. Is het er eentje die zich snel uitbreidt?
Bij mij doet hederifolium het overal, net als de winterbloeier coum; ze komen zelfs tussen de tegels op! Maar een voorkeur is wel halfschaduw onder of tussen bladverliezende heesters. De knol in die pot van jou ziet er beslist niet uit als een jonkie, maar lijkt ook niet op vorig jaar in Turkije gerooid oude knar en verkocht voor “geteeld in Holland”. Je kunt hem nu nog ergens planten, want het blad zit er nog niet op . Daarnaast wortelt hij voornamelijk aan de bovenkant en zijkant van de knol, dus hij heeft het nu wel een beetje lastig met zo’n blote bovenkant…
Geniet van de nazomer.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
Nee, niet gekocht maar mocht hem meenemen van tuinrenovatie, tip over blote bovenkant ter harte genomen. Dank, en met nog meer dagen erg mooi weer wordt het nog effe hard aanpoten maar ook genieten,  ook voor het Utrechtse mooie najaarsdagen toegewenst.

Reageren op