Groei&Bloei week 39 2021: na regen nog een keer nazomeren!!!!

Week 39 2021: na regen nog een keer nazomeren!!!!

week 39 2021: na regen nog een keer nazomeren!!!!

Een beetje regen best welkom maar dan meteen weer met bakken en heel veel wind, het leek wel herfst, maar………… later deze week weer zomerse temperaturen.

Was goed op weg om grassen te bestrijden, genoot van de bloemen op de tuin maar ook van vreemdelingen  (helmkruidbladrups), en van de blauwe bloemen op de tuin, tot het begon te waaien en regenen, Vond de naam en het mooie ontstaans verhaal van de knalroze aster, Aster novae-angliae 'Andenken an Alma Pötschke', kwam hem tegen op tuinblog: Tuinieren op zandgrond, die ik ontdekte dankzij verhaal van Angela en antwoord van Harry, waarvoor dank!!!

Snoeide de Solidago Loysder Crown, in de hoop op nog wat nabloei, door de bossige groei anders geschikt om te bloemschikken, door zijn prachtige kleur mag ie blijven.

Op de volkstuin, Franse sjalotten, waarschijnlijk het Utrechts uitje en oerprei, allemaal uiachtig, overblijvende planten, waarvan de naamgeving soms wat verwarrend overkomt, een winterklusje om dat uit te zoeken, moet ze een dezer dagen wel een nieuwe plek geven.

Het stekken van de gele Abutilon is goed gelukt, er zijn zelfs bloemen, de drie pepers waren uiteindelijk twee paprika’s en een pepertje, de pepers minder gevoelig voor ziekte dan de tomaten, overweeg om ze binnen nog wat meer groeitijd te geven. Van de week alle tomaten leeg geplukt en planten verwijderd.

De ontzettend grote bloem van de pompoen, prachtig, maar te laat om nog tot vrucht te ontwikkelen, voor nog wat meer bloem mag ie nog even blijven.

Plukte na fotorondje en legen van de regenmeter (10 mm uit omgewaaide regenmeter) nog een paar zonnebloemen en een prachtige dahlia.

Lukte vanmiddag eindelijk het bijzondere grasje goed te fotograferen, voor mij hetzelfde grasje waarover Carol Klein in programma van de Shelsea Flower show een heel enthousiast verhaal vertelde, en dan stroffel je er bijna over op het pad van de volkstuin, een uitzaaier, volgens tuinbuurman.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (6)

Angela's tuin

Angela

Hoi Veris,
Wat een bloemenweelde nog bij jou.
Ik oogst de poppen vd knuffelbijen omdat ik geen droge, koude overwinter plek heb.
Mijn tuin ligt niet beschut, dus t bijenhotel is overgeleverd aan t weer. Kan m niet beschut hangen.
Ik heb nog 2 andere bijenhotel die ik buiten laat. Die bijtjes moeten zich maar redden. Ze staan wel veilig voor de specht in een kooi.
In principe kunnen ze buiten blijven, maar omdat t slecht gaat met de wilde bijen haal ik de poppen eruit. Nu had ik er vorig jaar 67 en nu 87; toch weer een toename al is t een kleine.

 

Reageren op

Harry Hakvoort

Harry Hakvoort

Hoi Veris,
die rups, ben ik altijd benieuwd wat voor vlinder er nu uitkomt… ff gegoogeld, een beetje een grijze muis uh nachtvlinder. Wel opvallend dat hij blijkbaar zeldzaam is en vooral in het oostelijk deel van en Nederland en op zandgrond voorkomt.

Reageren op

Paul

Paul

Hoi Veris,
Die Alma is echt een plaatje. Een mooie herinnering begrijp ik.
Ben benieuwd of het betere weer dat beloofd is ook komt. Moet nogal wat doen komend weekend.
Groetjes.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Angela,
Ga straks kijken hoe de bloemenweelde er na, koude, regen en wind erbij staat, en proberen nog een laatste slag te slaan voor de herfst echt zijn in trede doet. Moet een goed gevoel geven dat het aantal poppen is toegenomen.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Denk dat ik moet terugkomen op helmkruidbladrups.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Paul,
De mooie herinneringen zijn van de kweker, kocht de aster vooral om zijn knalroze kleur, het verhaal omtrent naamgeving, ik noem de roze voortaan Alma, laat mij toch iets anders naar haar kijken. De voorspellingen misschien iets te rooskleurig, al lijkt het noorden vandaag meer te profiteren van verbetering van het weer.
Denk dat de eerste cyclamenblaadjes van de hier al aanwezige cyclamen zijn (oppotten heeft ze goed gedaan), beetje te enthousiast om melding van vorderingen te maken denk ik, maar…. bij de pot met Dark Rose inmiddels drie blaadjes boven de grond, de Maurice laat nog op zich wachten, ik houd je op de hoogte.

Reageren op