Groei&Bloei Wie zaait…

Wie zaait…

Wie zaait…

De helft van de zaden binnenshuis is inmiddels opgekomen. Opvallend is de kiem- en groeikracht van de Lupine. Na 3 dagen sloegen de zaden al aan. De Scabiosa drumstick slaat ook goed aan. Ook de Leeuwenoor is nu een wonderlijk klein plantje van 3 mm. die uiteindelijk 3 meter groot wordt.

  • De “gemakkelijke” kiembare zaden in de koude kas doen het nog niet zo. Na 3 weken worden de eerste blaadjes van de eenjarige Iberis zichtbaar.

    Nu zijn er nogal hindernissen te nemen om zaailingen tot bloeiende planten te krijgen. Naast het vele sproeien zit er soms een kat op mijn zelfgemaakte minikasjes. Die bestaan uit ijzerdraden en een plastic zak en hebben daardoor minder stevigheid. Meestal heb je veel te veel zaden, zodat je op het moment van het verspenen gigantisch veel werkt staat te wachten. Potten heb ik genoeg, maar ze moeten wel allemaal een lichte en vorstvrije plek hebben.

    Ook staat er een probleem te wachten met konijnen die veel gaten maken in de tuin, de mollen en houtsnippers. Houtsnippers heb ik net iets te veel toegepast. Merels zorgen ervoor dat de snippers alle kanten opvliegen en dus ook naar ingezaaide bedden. Over een lengte van 60 meter veeg ik 2-wekelijks een stoeppaadje schoon en vraag ik me af of ik met wieden niet sneller klaar was geweest.  Houtsnippers zijn goede grondverbeteraars, maar ik heb inmiddels ook de ervaring dat sommige planten  als sedum bepaalde soorten snippers (zoals eiken) niet verdragen.
     
  • De inmiddels 3- jarige Euconimus vanuit zaad gekweekt komen met puntjes boven de grond en moeten ook weer verpot worden. In het 6e jaar gaan ze pas bloeien, reden dat ze als bloeiende plant relatief duur zijn. Dus nog even geduld hebben.
     
  • Heb een aantal dubbelbloemige narcissen geplant die verschillend van kleur zijn. Met sommige paarse anemonen, blauwe druifjes en paarsblauwe hyacinten is dat een aardige combinatie. In de kruiwagen staat de narcis Tete a tete en de Riple van Winkle.
     
  • De oranje stertulp is de eerste tulp die bij mij bloeit. Bijen zoemen rond de witte bloemen van de Viburnum. Deze struik geurt heerlijk.
     
  • De rose/witte Corydalis solida (vingerhelmbloem) bloeit veel beter en rijker dan voorgaande jaren.
     
  • De Muehlenbeckia (dat struikje met warrige takjes) lijkt rond deze tijd dood. Ik heb er eerder zo een weggegooid. Maar bij nader inzien ontluiken er toch groene blaadjes.
     
  • Momenteel zie je hier langs de bosranden de witte anemonen, geel klein hoefblad en geel speenkruid. En wat een prachtige bloeiende Magnoliabomen/struiken overal! De rose van een ander, de witte van mezelf.
     
  • Een van de eerst bloeiende plantjes in de schaduwhoek is de Cardamine trifolia ofwel Klaverkers. Is ieniminie klein maar wel apart.
     
  • De Wolfsmelk (grote en kleine) zijn weer goed herstelt van de vorst vorig jaar en geven die mooi zachtgele kleur. Een van de sterkst geurende planten in mijn tuin.
     
  • De Gunnera groeit door het 30-cm bladerdek heen en ik leg er nog een vliesdoek overheen want de balderen worden direct bruin bij vorst.

Foto's bij deze tuinlog

Praat mee op groei.nl

Reacties (2)

Paul

Paul

Hoi Harry,
... zal oogsten. Wat een werk!. Je bent er druk mee en hebt er, denk ik, gelukkig ook tijd voor.
Jouw log was het sein voor mij om gelijk eens te kijken bij mijn Cardamine trifolia, maar nog geen bloetjes gezien. Bij ons in de buurt gelukkig ook veel bloeiend schoons; hoeven we niet alles in de tuin te hebben. Win - win. Bij ons is het Tibetaans peperboompje (TDaphne tangutica) de echt nose- / eye-catcher, wat een geur! Hier trekken de merels altijd de etiketten uit mijn zaaipotten en dat houdt helemaal niet over. Ach, je moet wat te mopperen hebben. Groetjes.

Reageren op

Veris-lente

Veris-lente

Hé Harry,
Wat al veel kleur in je tuin, hier zijn de tulpen een graadmeter, al wordt hier en daar wel een beetje vals gespeeld (onder plastic) maar natuur leek wel paar weken vroeger dan vorig jaar, hoeveel invloed de koude/vorst van de afgelopen dagen daarop zal hebben, tijd zal het leren.
Zon de grote aanjager voor planten om heerlijk te geuren, wist niet dat wolfsmelk lekker rook, ontdekte hier de heerlijke geur van Skimmia!!! in het zonnetje. Hier bloeit de T. Liliac Wonder altijd erg vroeg, staat wel op beschermd zonnig plekkie.
Je Gunnera goed kunnen beschermen de afgelopen dagen???
Hier allerlei voorbereidingen om te zaaien gedaan, komende weken flink aan de slag.

Reageren op